Hoppa till huvudinnehåll

Gigstrejker sprider sig över Turkiet

De senaste dagarna har strejker spridit sig på flera av Turkiets största budföretag. De egenanställda transportarbetarna organiserar sig mot låga löner, dåliga villkor och diktatoriska företagsledningar.

”Yemeksepeti-arbetare är inte slavar!”, är budskapet på skylten från transportfacket Tümtis filial i Izmir i västra Turkiet.
Tümtis

Transportarbetarna på ett av Turkiets största e-handelsföretag, Hepsiburada, fick veta att löneförhöjningen för 2022 bestod i en enda turkisk lira (cirka 70 öre) per paket, samtidigt som den officiella inflationen var 36 procent i december förra året. Arbetarna gick i strejk och fem av dem fick sparken, rapporterar turkiska Duvar.

Företagets behandling av de strejkande ledde till flera ytterligare strejker i gigbranschen. Strejkerna har de senaste dagarna spridit sig över landet och till flera olika företag. Anledningen till missnöjet är såväl de låga lönerna och avsaknaden av anställningstrygghet som arbetsköparnas attacker på arbetarna som tar strid, som på Hepsibura.

Att arbetarna på HepsiJet, som Hepsiburas budtjänst heter, gick i strejk berodde i sin tur på inspirationen från andra giganställda. Efter tre dagars strejk förra veckan fick matbuden på Trendyol Express upp sina löner med 39 procent istället för företagets utlovade ökning med elva procent.

Den planerade löneökningen skulle höjt månadslönen för Trendyol-buden från 9.000 till 10.000 TL. Men efter att de egenanställda ”fria företagarna” som kör åt Trendyol betalt bränsle, skatt och försäkring återstår med den lönen bara mellan 4.500 och 5.000 TL (cirka 3.000-3.300 kronor), skriver Daily Sabah. Enligt samma tidning finns det omkring 50.000 egenanställda gigbud i Turkiet, varav 20.000 bara i Istanbul.

Ett av företagen där arbetarna nu strejkar är matleveransföretaget Yemeksepeti (som betyder matkorg), och även på budföretaget Scotty har det utbrutit protester.

Se klippet från Yemeksepeti-budens karavan där de protesterar mot de låga lönerna: