Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Ledarkrönika: Gissa Natopartiet

Det är inte lätt i dessa dagar att höra skillnad på de krigshetsande riksdagspartierna – men Vänsterpartiets opportunistiska svammel sticker ändå ut.


Ska vi leka Gissa partiet? Okej då, vem kan det vara som kommer med följande grumliga budskap: Vi är egentligen emot Nato, men om ni hade lyssnat på oss hade ansökningsprocessen gått smidigare.

Javisst är det Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som tycker att Natoanslutningen borde skötts bättre när hela etablissemanget nu ändå är överens om att skrota alliansfriheten.

”Om andra partier hade lyssnat på Vänsterpartiets varningar förra våren om riskerna med att gå i militär allians med Turkiet hade denna process kunnat bli bättre”, skriver hon på Twitter.

Nooshi är noga med att inte göra någon stor sak av att det står i V:s partiprogram att Sverige ska bryta banden till Nato.

”Vänsterpartiet anser att Sverige inte borde gått med i Nato men vi har hela tiden respekterat att det finns en majoritet bland riksdagens partier för ett Natomedlemskap”, twittrar hon.

Visst är det väl fint att respektera majoriteten? 

Man kunde såklart invända att i riksdagsvalet före Sveriges ansökan röstade en majoritet av väljarna på partier som var emot att Sverige skulle gå med i Nato, och att det är den socialdemokratiska partiledningens historiska svek som är skulden till att vi nu är på väg att ge upp mer än 200 år av fred och alliansfrihet i Sverige – och att det kanske inte direkt är höjden av demokrati.

Men det är inte Nooshis stil att hålla på och käbbla om sådana detaljer. Och det är väl kanske inte så oväntat att hon inte vill tjata om det egna partiets gamla principer när kompisarna i riksdagen tycker annorlunda. 

Det här är ju samma tjej som stod i TV4:s morgonstudio förra året och påstod att V inte hade ett gällande partiprogram. Och skulle det ändå finnas något program att leta fram någonstans behövde man absolut inte bry sig om vad som stod i det, för det skulle ändå bytas ut.

Förmodligen ska man också ha överseende med att hon inte vill ge sig in i för många detaljer om sakfrågan, som hon verkar lyckligt okunnig om. Det är ju samma Nooshi som stod i SVT:s Aktuelltstudio och inte sa ett ord när Liberalernas partiledare Johan Pehrson helt fräckt påstod att Nato bildades som en reaktion på Warszawapakten – när sanningen är den motsatta. Den sedan mer än 30 år utdöda Warszawapakten bildades 1955, sex år efter Nato.

Nej, Natos roll som USA-imperialismens militära spjutspets i bland annat Afghanistan och Libyen kommer vi inte få höra om från V – som röstade för svenskt deltagande i båda krigen. Däremot får vi höra en del om Erdogans krav för att släppa in Sverige i Nato.

Själv skådar jag in i framtiden och vågar mig på en egen kvalificerad gissning: Om något år eller så kommer Vänsterpartiet kräva att Turkiet ska lämna Nato, inte att Sverige ska ut ur USA:s krigsallians.

Till Nooshis försvar ska sägas att hon inte är den enda som kommer med minst sagt märkliga utspel på Twitter. De senaste månaderna har en viss Hanna Gunnarsson bland annat lyckönskat Natoövningen Aurora 23, gillande delat Natopropagandisten Patrik Oksanens skriverier och twittrat att ”Det är nu också väldigt viktigt att regering och riksdag hittar ett sätt att förankra vår Nato-politik inom Sveriges demokratiska system”.

Gissa vilket parti hon är försvarspolitisk talesperson för.