Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lagerarbetare

Krönika: Ha koll på dina rättigheter på jobbet

Tryggheten för arbetare urholkas redan på alla möjliga sätt – låt inte arbetsköparna komma undan med mer än vad de har rätt till.


Jag jobbar för ett bemanningsföretag och har en tillsvidareanställning hos dem. Det senaste halvåret har jag haft ett uppdrag där jag jobbat heltid på ett lager för sjukvårdsmaterial.

Det har varit bitvis varit slitigt men också roligt. Jag har bra arbetskamrater och jag har känt att vi bidrar till en viktig samhällsfunktion, vilket fyllt arbetet med en sorts meningsfullhet som jag inte kan säga att jag känt på särskilt många andra jobb jag haft.

Men meningsfullhet är inte ett substitut för trygghet. Nyligen fick jag ett mejl från min chef på bemanningsföretaget som berättade att på grund av arbetsbrist så kommer mitt uppdrag på lagret ta slut om två veckor och att jag i samband med det också blir uppsagd från bemanningsföretaget.

Jag ringde direkt upp chefen och påtalade att jag som tillsvidareanställd har rätt till en månads uppsägningstid. Tydligen hade de glömt bort det (!?) så nu strök de den uppsägningen.

Uppdraget på lagret där jag varit senaste halvåret är visserligen slut om två veckor men nu är de i alla fall skyldiga att försöka hitta ett nytt jobb åt mig samt att betala ut garantilön så länge jag inte har något uppdrag. Och blir det ändå tal om uppsägning så är det en månad som gäller.

Det känns ju å ena sidan jävligt skönt att det löste sig (även om det också känns trist att sluta på lagret där jag ändå trivts). Men jag kan samtidigt inte låta bli att tänka på hur det gått om jag inte haft koll på vad som gällde kring anställningsform och uppsägningstid. Om jag bara litat på att chefen hade koll på vilket kontrakt jag hade och vilka lagar och bestämmelser som gäller för det. 

Personligen är jag ensam på arbetsplatsen med att vara anställd genom just det här bemanningsföretaget. Jag har därför också ett annat kollektivavtal än övriga anställda, är med i ett annat fackförbund och saknar därmed en fackklubb på arbetsplatsen som hade kunnat backa upp mig om det varit så att jag inte själv hade haft koll på det här.

Jag har stött på alltför många i mitt ännu inte särskilt långa arbetsliv, både yngre och äldre, som inte har full koll på vad som egentligen gäller i såna här frågor. Så det jag vill med den här texten är väl egentligen bara att uppmana alla som läser att ha koll på vilka rättigheter ni har på jobbet.

För har ni inte det så kan ni få sparken trots att de egentligen inte har rätt att sparka er. Och se också till att snacka med era jobbarkompisar så att de också har koll, och backa upp varandra. 

Tryggheten för arbetare urholkas på alla möjliga sätt just nu, både genom kassa anställningsformer och försämringar i lagen om anställningsskydd. Men än så länge är vi i alla fall inte helt lämnade åt arbetsköparnas godtycke – så var pålästa, var organiserade och var på er vakt!