Hoppa till huvudinnehåll

Livemusik: Hatten av, cowboy!

Stämningsfull scenshow trots skör och sliten frontman när David Ritschard och Krokodiltårarna gästar Gävle.

David RItschard & Krokodiltårarna på scen i Gävle, den andra anhalten på turnén som varar till den 10 december och avslutas i Karlstad. Utöver detta är Ritschard är aktuell med EP:n Rockbotten.
Essy Johansson

Det är en väldigt känslosam David Ritschard på scen i Gävle. Konserten är den andra i turnén som startade kvällen innan i Östersund. Han berättar att han för så sent som en vecka sedan låg på sjukhus i Alabama, där han varit med anledning av något större som han jobbat på länge. Inga detaljer ges, men det är en skör och sliten artist som då och då behöver hämta andan.

När jag såg honom i november 2021 hade han finslipat gubbigheten. Det var ljuvligt att se. Ett år senare har han levlat upp till försynt liten farbror och älskvärdheten han sänder ut när han kliver på scenen får mig att tänka på Gösta Ekman.

Essy Johansson
Bandet lyfter showen.

Låtarna är dels nyskrivna och dels återvandringar till gamla konstellationer. Många referenser ryms i texterna som handlar om arbetarklassens liv och slit.

Musiken är byggd som ett 1950-talskök, gediget, väl genomtänkt och med finesser och funktioner som kanske inte är nödvändiga, men höjer det hela till nya nivåer.

Bygget är en gemensam skapelse, som inte är statisk utan sker framför våra ögon och öron när vi ser och hör kommunikationen mellan musikerna. Glädjen och energin bandet hade och solidariteten och vänskapen mellan dem verkade fungera som en trampolin som David väl behövde. En skör frontman som tack vare sitt band kan studsa upp till de höjder han ursäktar sig för att han för tillfället inte ligger på konstant.

Bandet lyckas hålla stämningen uppe när det märks, och Amanda Forsman gör ett svängigt solonummer som kilas in när David behöver en paus. Tillsammans med honom gör hon kanonversioner av de kända duetterna.

En skör frontman som tack vare sitt band kan studsa upp till de höjder han ursäktar sig för att han för tillfället inte ligger på konstant.

Det vi fick se på scen var inte bara den vanliga samspeltheten mellan Krokodiltårarna och Ritschard, utan också kärlek och ömhet och det stöd som han får och förmodligen ger till de andra när det behövs. Samma känslor förmedlades ömsesidigt mellan publik och scen.

Personligen föredrar jag kultur som bjuder på verklighetsflykt. Ritschards musik utgör undantaget. Texterna får en att tänka på det jävliga utan att ångesten tar över och tankarna vill fly. Det är en källa att hämta styrka ur, påminnas om att vi är många som vet hur det är, sliter hårt i systemet som lever på oss och att framtiden inte kommer vara likadan.

Framför scen stod vi ett stort gäng, alla där tack vare David Ritschards förmåga att skildra livets jävligheter och samtidigt lindra ångesten. Tala om allvarliga saker och samtidigt underhålla, som han själv beskrev countrymusiken som genre.

David Ritschard och Krokodiltårarna gör ett viktigt arbete i en tung tid. De vet hur läget är, men uppmanar oss att kämpa och dansa och gör det med oss.

Vår röda farbror cowboy. Hatten av och näven knuten.  

David Ritschard & Krokodiltårarna

Var? Gävle konserthus

När? Fredag 18 november

För mer information om Ritschards turné – se United Stage.