Hemma efter Israels övergrepp
Charlie Andreasson vittnar för Proletären om den israeliska militärens våld mot Ship to Gazas besättning.
Charlie Andreasson landade på Landvetter på torsdagskvällen och välkomnades med palestinska flaggor. Han är hemma igen efter att ha blivit kidnappad av israelisk militär.
Fartyget han var styrman på, norska al-Awda, kapades på internationellt vatten den 29 juli och fördes till hamnen i Ashdod i Israel. Alla ombord fängslades för att sedan utvisas från ett land dit de förts med våld.
– Den israeliska militären har blivit ännu råare, säger Charlie Andreasson som har varit med på tre av Ship to Gazas resor.
Al-Awda ingick i den flottilj som Ship to Gaza utrustat för att ge hjälp åt palestinierna och för att bryta blockaden av Gaza. Israelisk media har beskrivit kapningen av al-Awda som måttfull, vilket Charlie Andreassons vittnesmål kraftigt tillbakavisar.
Charlie Andreasson sköts med elpistol i huvudet, ben och armar. Även andra i besättningen drabbades av militärens brutalitet.
– Det bara blixtrade i huvudet, säger Charlie Andreasson.
Den israeliska militären drog sig inte heller för att stjäla från fångarna. Plånböcker, kreditkort, körkort, klocka och kläder stals. Den som protesterade straffades med hand- och fotbojor.
En i besättningen klagade på att han hade diarré. Läkaren skrev vänligt ut ett recept – på laxermedel! En annan fråntogs sin livsviktiga medicin. Besättningens frågor besvarades med rena lögner.
Charlie Andreasson har varit med ombord på al-Awda sedan starten i Stavanger. Han berättar att båtarna har blivit väl mottagna i alla hamnar de besökt under resan.
– Inte minst i Palermo på Sicilien. Där kom även borgmästaren Leoluca Orlando och gav oss sitt stöd, säger Charlie Andreasson.
Charlie Andreasson vill inte kallas hjälte.
– De riktiga hjältarna är palestinierna som upplever detta varje dag. Det viktiga är att få omvärlden att förstå vad Israel gör och vad palestinierna tvingas utstå.
Al-Awda skulle varit Ship to Gazas gåva till fiskare i Gaza. Nu ligger hon beslagtagen i Ashdods hamn. Där finns även andra palestinska fiskebåtar som Israel beslagtagit. Ombord på al-Awda fanns också medicinska förråd, som sjukhus i Gaza så väl skulle behövt. Även de stals av israelerna och nu lär de aldrig komma fram.
Hur tänker Sveriges regering agera för att protestera mot blockaden, mot behandlingen av palestinierna och mot kapningen av al-Awda?