Hoppa till huvudinnehåll

Historisk vänsterseger i Colombia

För första gången någonsin får Colombia en vänsterpresident, efter att Gustavo Petro vunnit söndagens val. ”Vägen är lång, men äntligen kan vi börja gå den”, säger den fackliga aktivisten Alejandra Wilches till Proletären.

Gustavo Petro och Francia Marquez, som valts till president och vicepresident.
Santiago Mesa

Det är ett historiskt valresultat i Colombia. För första gången sedan självständigheten från Spanien för mer än 200 år sedan får landet en vänsterpresident.

Senatorn och Bogotas tidigare borgmästare Gustavo Petro – som var medlem i vänstergerillan M-19 som ung – vann söndagens andra omgång av presidentvalet med 50,5 procent av rösterna. Motkandidaten, byggkapitalisten och högerpopulisten Rodolfo Hernandez, fick 47,3 procent. Valdeltagandet var 58,1 procent, det högsta sedan 1998 och Petros 11,3 miljoner röster är flest på en kandidat någonsin.

– Vägen är lång, men äntligen kan vi börja gå den! Det är enorm glädje här just nu! säger den fackliga aktivisten Alejandra Wilches när Proletären når henne på valvakan och Hernandez just erkänt sig besegrad.

Alejandra Wilches
Marcus Jönsson

– Vi har sett hoppet de senaste veckorna hos samhällets mest utsatta. Nu växer ansvaret, inte bara för Petro och Francia, utan för alla oss som tror på att en förändring är möjlig. Nu måste vi fortsätta arbeta för att varje del av programmet blir verklighet, säger Alejandra Wilches som intervjuades i Proletären också inför valet. 

När Gustavo Petro och Francia Marquez – som blir vicepresident – äntrar scenen talar Petro om frihet.

– Frihet, för att en regering aldrig mer ska mörda sina fattiga! Frihet, för att en ekonomisk politik aldrig mer ska ta maten ifrån barnen! Frihet, för att drömmarna ska kunna bli verklighet, för att kunna bygga en demokrati här!

Jublet stiger och kulminerar med segerutropet:

– Jag heter Gustavo Petro och jag är er president! 

Colombia, som är ett av världens mest ojämlika länder, har fortsatt enorma utmaningar och en mäktig oligarkklass som inte kommer lämna från sig några privilegier frivilligt. Men det historiska valresultatet är en seger för hoppet, och en seger för livet över döden, säger en rörd Alejandra Wilches.

– Idag är vi på det första steget på vägen mot att livet ska vara det viktigaste i det här landet. Att våra barn inte ska dö av hunger, och där mördandet inte ska vara vardagsmat. Äntligen och för en gångs skull är det inte våra döda vi räknar, utan antalet röster i den här segern.

Hon lyfter också det stora symboliska värdet i att Francia Marquez väljs till vicepresident.

– En kvinna, och inte vilken kvinna som helst. En som har lidit av allt det dåliga i Colombia: diskriminering, fattigdom, tvångsförflyttning. Och idag är det hon som företräder det här första steget av förändring.