Hoppa till huvudinnehåll

Horribla hyreshöjningar när S och M vill plundra Växjös hyresgäster

Både borgare och sossar ser Växjös hyresgäster som en mjölkko som ska finansiera övrig kommunal verksamhet med en dubbelbeskattning som bara drabbar hyresgäster och inte andra boendeformer.

Politikerna i Växjö vill dryga ut kommunens budget med stora hyreshöjningar.
Mats Samuelsson

Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder kräver hyreshöjningar på 7 procent för nästa år. Det är dubbelt så mycket som de centrala riktlinjer som fastighetsägarna och SABO kommit överens om. 

Växjöbostäder motiverar det höga kravet med att underhållet släpat efter och att de därför behöver få in 30 miljoner extra för att kunna renovera hyresbeståndet. De påstår också att hyresnivåerna i Växjö är låga och att de vill komma ifatt hyresnivåerna i andra kommuner. 

Enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag som trädde i kraft 2011, ska allmännyttiga bostadsbolag drivas ”marknadsmässigt” och med ”avkastningskrav”. 

Växjöbostäder har slagit fast att denna nivå för närvarade ligger på 3,9 procent. Men kommunens hyresgäster har inte bara ett vinstkrav på sig utan de har också krav på sig att bidra till en stor post i Växjö kommuns budget.

Alliansen och MP vill plocka ut 98,9 miljoner kronor från Växjöbostäder nästa år. Det motsvarar 11.000 kronor per lägenhet. Sossarna försöker ta politiska poänger och kritiserar borgarna för detta vinstuttag. Men kritiken skorrar falskt eftersom sossarna i sin egen budget vill pocka ut 35 miljoner ur Växjöbostäder nästa år. Både borgare och sossar ser alltså hyresgäster som en mjölkko som ska finansiera övrig kommunal verksamhet. Det blir en slags dubbelbeskattning som enbart drabbar hyresgäster och inte andra boendeformer.

I år plockas 69 miljoner kronor ut ur Växjöbostäder och förs in i kommunens kassa. Nästa år vill borgarna plocka ut 30 miljoner extra, samma summa som Växjöbostäder säger saknas till underhållet och den summa som hyresökningarna på 7 procent ska täcka.

Men de uppseendeväckande hyreshöjningarna i Växjö stannar inte här. I miljonprogramsområdet Araby pågår en omfattande renovering av lägenheterna. Där har Växjöbostäder och Hyresgästföreningen kommit överens om hyreshöjningar på 760 kronor i månaden för de renoverade lägenheterna. 

Nu vill bolaget höja hyran en andra gång, med 700-2000 kronor per månad beroende på storleken på lägenheterna. Om dessa krav går igenom i hyresnämnden riskerar många av de boende i området att inte kunna bo kvar. Då kastas de ut på en bostadsmarknad där cirka 40.000 personer köar till 42 lediga lägenheter. Snittkötiden för att få en kommunal hyresrätt i Växjö är 8,5 år.