Hoppa till huvudinnehåll

Ilska och frustration över gängkonflikt i Göteborg

Den senaste veckan har en konflikt mellan kriminella gäng i Göteborg skapat stor oro i Angered och andra stadsdelar. Men för de som bor och jobbar i områdena är situationen inte ny. Och de menar att polis och politiker vetat om situationen länge.

Många i Hammarkullen och övriga Angered är frustrerade över gängkriminalitetens stora påverkan på stadsdelarna.
Montage: Proletären

En skottlossning vid en bensinmack på Hisingen i Göteborg den 12 augusti har blivit upprinnelsen till en ny våg av konflikter mellan olika gängkonstellationer i staden.

Skottlossningen, där ingen skadades, följdes av ytterligare en där en 19-åring skadades allvarligt. Den senaste veckan ska kriminella även ha upprättat tillfälliga ”vägspärrar” i stadsdelar i Angered.

I onsdags samlades personer från de inblandade gängen för medling på Posthotellet mitt i centrala Göteborg, ett möte som avbröts av polisen. Konflikten beskrivs handla mer om provokationer, hämnd och status, än om territorier eller drogförsäljning.

De inblandade gängen beskrivs dels som ett kriminellt nätverk kring delar av släkten Ali Kahn i nordöstra Göteborg och dels det så kallade Backagänget på Hisingen. I Expressen förnekar samtidigt den person som pekats ut som överhuvud i släkten att de är inblandade i konflikten.

Proletären har pratat med flera personer som bor eller arbetar i Hammarkullen och andra delar av Angered. Få vill ställa upp med namn och bilden av situationen spretar något. Men sammantaget får vi bilden av en allvarlig situation och ett trauma för stadsdelen.

Under flera kvällar och nätter har svartklädda och maskerade personer, ibland med synliga skottsäkra västar, rört sig i Hammarkullen. Uppgifterna om vägspärrar, där gängkriminella ska ha kontrollerat bilar i området för att hålla uppsikt över rivaliserande gängmedlemmar eller polisen, stärks både av personer Proletären pratat med och av dokument från polisen som Göteborgsposten tagit del av.

Många är frustrerade och arga över att kriminella gäng tillåts ha sådan stor påverkan på samhället.

– De har skapat så mycket otrygghet i Angered den senaste veckan, säger en person som vill vara anonym.

Kristofer Lundberg, känd som hyresaktivist, aktiv i Förortsrådet i Hammarkullen och själv boende i området, är försiktigare i sin beskrivning av läget och påpekar att det florerar mycket rykten och påståenden.

Proletären /

– Jag har själv inte märkt av det jättemycket. För de flesta fortsätter livet som vanligt. Men vi har sett en ökad aktivitet bland vissa grupper i området.

Han beskriver hur boende drabbas av gängens närvaro.

– Det är framförallt vid större händelser, som skottlossningar, som man påverkas. Rörelsefriheten begränsas, folk vågar inte ha barnen ute och röra sig överallt.

Att ta hand om de tungt kriminella är en polisiär fråga, menar Kristofer Lundberg. Men för att stoppa nyrekryteringen krävs mer resurser till förorten på alla fronter och ett slut på nedskärningarna.

– Det är två, tre generationer som växt upp utan framtidstro, som inte tror att de kan klara skolan, få lägenhet eller jobb.

Torgny Johansson, pensionerad lärare och mångårigt aktiv i det lokala föreningslivet, har bott i Hammarkullen i nästan 50 år och har aldrig varit med om en så allvarlig situation. Men samtidigt är han inte förvånad.

– Det här är inget nytt. Polisen och politikerna har ju vetat om detta hur länge som helst, men de gör inget. Jag har varit på möten med politiker där ingen vågar nämna namnet på vilka detta handlar om.

Proletären /
Torgny Johansson ger inte mycket för politikernas påstådda satsningar på Angered. Förra året beslutades att spara in på tiotals miljoner i Angered och bara de senaste dagarna kom beskedet om besparingar på Folkets hus.

– Det har varit nedskärningar och försämringar i 30 år nu, som hela tiden försvaras med att det inte finns pengar. Men det finns ju massor av pengar i samhället!

Vad borde man göra mot de här gängen här och nu?

– Få bort dem. Helst skulle man mobilisera hela civilsamhället men det är inte lätt. Vi borde ställa krav, träda fram och säga att vi inte accepterar detta.

Torgny Johansson hade hellre sett fler närpoliser permanent i området, än enskilda insatser med full styrka. Han tror inte att politikernas satsningar på 11 miljarder, på blandat boende och fler äganderätter i Angered, kommer att lösa gängproblematiken.

– Blandat boende kan väl vara bra, men då ska de inte sälja ut befintliga hyresrätter. Satsa på nybyggnation istället. Och så kan dom väl ge Ali Kahn någon villa i Långedrag eller Hovås istället, där politikerna bor.