Hoppa till huvudinnehåll
Av
Byggnadsarbetare

Krönika: Inte vår uppgift rädda ansiktet på politiker

"Släng förslaget i soptunnan", skriver Andreas Tedjeza, byggnadsarbetare och förtroendevald som MB-ledamot på RA Bygg, i ett öppet brev om strejkrätten till Byggnads ordförande Johan Lindholm.


Hej Johan!

Sommaren är här och många av oss ska snart ha en välbehövlig semester. Tyvärr känns denna semester som allt annat än en tid för återhämtning med lugn och ro.

Det som stressar och oroar mig är naturligtvis strejkrättsutredningen och dess tvilling som arbetsmarknadens parter lade fram.

Att det är den danska bolagsjätten APM Terminals, kända för sina union busting-metoder, tillsammans med Svenskt Näringsliv som ville ha en utredning om strejkrätten är kanske inte oväntat men att Ylva Johansson gör sig till, ursäkta yttrycket, nyttig idiot är anmärkningsvärt.

Under 2017 uppgick antalet förlorade arbetsdagar på arbetsmarknaden till 2570, av dessa dagar stod APMT för 2241 via sin lockout. Hamnarbetarförbundet strejkade 8 timmar. Ändå är det strejkrätten man vill inskränka istället för att rikta blickarna mot den uppenbara boven i dramat, APMT.

Vi som fackförening har mig veterligen inget ansvar att rädda ansiktet på politiker som sviker arbetare eller låta oss ”tvingas” till dåliga och arbetarfientliga förslag. Vi som fackförening har en uppgift, och det är att tillvarata och utöka arbetarnas rättigheter.

Utlys en politisk strejk där kravet är att man lägger ned utredningen och slänger arbetsmarknadens parters förslag i soptunnan.

Vi vet båda vad det senaste förslaget kan få för konsekvenser, det är en öppning för avtalsshopping och gula fackföreningar. Ledande experter på arbetsrätt som Mats Glavå, Kerstin Ahlberg och Kurt Junesjö är klart kritiska till förslaget och ser just dessa problem, vad är det som gör att LO:s fackföreningar ändå ställer sig bakom förslaget? Inte kan det väl vara så att LO är naiva och tror att det inte drabbar oss?

Om vi på allvar skall ha som mål att bli världens starkaste fackförening så rimmar det väldigt illa med attacken på strejk- och föreningsrätten som utan strid från vår sida klubbas igenom. LO måste göra upp med den sekterism och de partipolitiska bojorna som tydligt i detta fall bakbinder oss, och istället solidarisera sig med fristående fackföreningar som Hamnarbetarförbundet och SAC.

Enligt mig finns nu bara en sak att göra, dra tillbaka stödet till förslaget och utlys en politisk strejk där kravet är att man lägger ned utredningen och slänger arbetsmarknadens parters förslag i soptunnan. Det skulle förövrigt gjorts redan när utredningen tillsattes.

Så, gör om, gör rätt och ge alla hårt arbetande kamrater här i landet en chans till välbehövlig semester med återhämtning, lugn och ro. 

Enade vi stå, söndrade vi falla.