Livs kongress

Israelbojkott nära att röstas igenom på Livs kongress

En knapp majoritet av delegaterna gick på förbundsstyrelsens linje och sa nej till en bojkott av Israel. Däremot röstade en majoritet för att fördöma Israels krig som ett folkmord.
Mounir Rabhi Hallner försvarar motionen han själv skickat in. Fotograf: Yalda Slivo/Proletären
Publicerad 19 maj 2025 kl 12.16

Det var passionerade diskussioner under lördagseftermiddagen när motion 99 – om att bojkotta och fördöma Israel – debatterades på Livs kongress. Till slut röstade en knapp majoritet – 53 procent – på förbundsstyrelsens linje om att säga nej till en bojkott, men en majoritet röstade för att fördöma folkmordet.

Det var Mounir Rabhi Hallner, livsmedelsarbetare på Barilla i Filipstad och medlem i Kommunistiska Partiet som hade skickat in motionen titulerad ”Krossa Apartheid”, med tre att-satser:

• Att Livs bojkottar alla produkter från Israel så länge Israel klassas som en apartheidstat av ICJ.

• Att Livs fördömer Israels folkmord.

• Att Livs anslår medel till FN:s humanitära bistånd till Gaza i enlighet med LO:s tidigare uppmaning.

Kraven var tydliga – särskilt i ett läge där Israel dag för dag trappar upp massakern och sedan den 2 mars har förbjudit nödhjälp till Gaza. En kraftfull och kompromisslös motion i en tid där arbetarrörelsens moraliska kompass sätts på prov.

Mounir Rabhi Hallner var först upp i talarstolen och förklarade anledningarna bakom motionen. Utöver de fasansfulla bilder och videor som dagligen kommer från Gaza, men även från Västbanken menade han att Livs, som är ett fackförbund vars medlemmar arbetar med livsmedel och förser det svenska folket med mat, har en moralisk plikt att agera.

– Det bör ses som en självklarhet att bojkotta ett land som av ICJ utpekats som en apartheidstat, och som nu har påtvingat en svältkatastrof i Gaza, där två miljoner palestinier nekas mat, sa Mounir Rabhi Hallner.

Andra talare följde. En delegat från Dafgård i Källby påpekade att det vi bevittnar just nu i realtid är ett folkmord och en etnisk rensning av palestinier – av deras landområden, kultur och historia. Ett förtryck som pågått sedan 1948.

– Det här är det mest väldokumenterade folkmordet någonsin, och personer på maktpositioner står tysta – tystnad dödar, tystnad gör en medskyldig, menade hen.

En Arla-arbetare med palestinsk bakgrund och familj i Gaza berättade i ett emotionellt inlägg att han förlorat 34 kusiner sedan Israels massaker inleddes. Han betonade att hans tal inte ska ses som ett försvar av Hamas, utan som ett försvar av hans folk.

Därefter följde en lavin av röster för bojkott av Israel. Ola Hakefelt, från Livsklubben på Olle Nybergs Chark i Stockholm, påpekade att även israeler stöttar bojkott, då många är kritiska till ockupationen av Palestina. Han hänvisade till Sydafrika som ett historiskt exempel, där fackföreningarna deltog i den solidariska rörelsen och bojkottade apartheidregimen.

En delegat från Fåddman AB i Segeltorp menade att ett fördömande är otillräckligt om det inte leder till handling – alltså i form av en bojkott. Marcus Wetterberg från Livsklubben på Kopparbergs Bryggeri lyfte han hur förbundsstyrelsen i princip relativiserade folkmordet genom att betrakta 7 oktober som ”historiens början” – ett narrativ som endast tjänar Israels fascistiska regims intressen.

De många rösterna för en bojkott påverkade debatten. När Eva Guovelin från förbundsstyrelsen skulle tala inledde hon med att säga:

– Ni verkar tro att vi inte delar er bild av den humanitära katastrof som pågår i Gaza. Precis som vi belyst i vårt utlåtande så fördömer vi Israels folkmord.

Men trots att Eva Guovelin vid två tillfällen kallade det för ett folkmord, ett viktigt ställningstagande, så stod styrelsen fast vid att bojkott inte är rätt väg att gå. Enligt Guovelin försvårar det dialogen med fredsrörelsen i Israel, då målet är en fredlig tvåstatslösning där man satsar på stöd till fredsdiplomatin. Att isolera Israel skulle, enligt henne, inte bara öka polariseringen utan även slå hårt mot civilsamhället.

Debatten avslutades med en omröstning. Den första att-satsen, om bojkott, avslogs med röstetalet 102 för förbundsstyrelsens linje om att avslå, 83 emot och 9 som avstod.

Däremot röstades både fördömandet av Israels folkmord och den tredje att-satsen, om att anslå medel till FN:s humanitära bistånd till Gaza – igenom. Förbundsstyrelsen kommer därmed, enligt att-sats två, att förbereda ett uttalande där Israels folkmord fördöms.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: