Hoppa till huvudinnehåll

Israeliska och amerikanska bombräder i Syrien

Efter USA:s flygattacker för två veckor sedan har Israel bombat i Syrien flera gånger.

Israel bombade nära Damaskus internationella flygplats den 4 april.
SOHR

Två civila syrier dödades natten till tisdagen, då israeliska styrkor bombade utkanterna av Syriens huvudstad Damaskus, uppger den syriska nyhetsbyrån Sana.

Det är fjärde gången på bara en vecka som Israel bombar i Syrien. I söndags dödades två ”Iranstödda milismän”, enligt brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), när Israel bombade vid staden Homs i västra Syrien. 

Söndagens attack skedde efter att Israel bombat mål i Damaskus både i torsdags och fredags, och kom två veckor efter att Israel bombade flygplatsen i Aleppo i slutet av mars.

Israel har regelbundet och folkrättsvidrigt hundratals gånger attackerat libanesiska Hizbollah – som stöder regeringssidan mot väpnade islamistiska extremister – på syriskt territorium ända sedan kriget i Syrien inleddes 2011. Utan minsta reaktion från det så kallade internationella samfundet.

Lika tyst är det om USA, som har mer permanent militär närvaro i Syrien. Officiellt för att bekämpa terrorsekten IS, men – som Donald Trump öppet erkände när han var president – i praktiken snarare för att övervaka stölden av landets olja.

Förra året anklagade den syriska regeringen USA för att tillsammans med sina allierade i de kurddominerade SDF (Syriska demokratiska styrkorna) stjäla och smuggla ut mer än 80 procent av Syriens dagliga oljeproduktion till irakiska Kurdistan. Och så sent som i måndags skrev Sana om hur amerikanska ockupationsstyrkor är inblandade i att plundra arkeologiska utgrävningar i nordöstra Syrien.

För två veckor sedan dödade amerikanska styrkor 14 personer i Syrien, enligt SOHR. Attackerna var en hämnd efter att en självexploderande drönare dödat en amerikansk militär underleverantör och skadat fem soldater ur den reguljära armén vid USA:s militärbas i Hasakah i nordöstra Syrien.

Enligt Pentagon var drönaren Irantillverkad och USA:s president Biden pratade efter hämndattackerna om att USA ”inte söker konflikt med Iran, men är beredda att agera kraftfullt för att skydda vårt folk”. 

”USA:s påstående att de är i Syrien för att bekämpa IS, som de själva spelade en stor roll i att skapa, är bara en ursäkt för att fortsätta sin ockupation och plundra Syriens nationella rikedomar, inklusive dess energiresurser”, sade istället talespersonen för Irans utrikesdepartement Nasser Kanani, som fördömer de amerikanska attackerna som brott mot internationell rätt och syrisk självständighet.