Hoppa till huvudinnehåll

IT-företag fick skattemiljoner – för att leverera skyddsmasker

Karolinska universitetssjukhuset köpte odugliga ansiktsmasker för 38 miljoner kronor. Maskerna beställdes från ett företag i Nyköping, lett av en partikamrat till Region Stockholms Iréne Svenonius.

Karolinska har ännu inte fått några godkända masker.
Montage: Proletären

Det är företaget Wequity i Nyköping som fått jättebeställningen. Wequity (Wired Equity) leds av Johannes Eriksson, 34. Eriksson var 2007 till 2009 vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Örebro län och på sin Linkedin-sida länkar Eriksson till Nya Moderaterna.

Wequity är inte ens ett företag inom läkemedelsbranschen. Det är ett IT-företag som sysslar med internetrelaterade tjänster samt aktiehandel.

Nya Karolinskas huvudman är Region Stockholm, lett av Iréne Svenonius (M). Proletären har flera gånger berättat om hur Svenonius gynnat partikamrater i affärer med stockholmarnas skattepengar. Nyligen om hur företaget Werlabs, lett av Lidingömoderaterna Henrik Forsberg och Erik Centerlind, fick 75 miljoner kronor för att utföra coronatester under fyra veckor. Och tidigare om hur Svenonius goda vän och partikamrat Filippa Reinfelt i sin nya roll inom vårdföretaget Aleris, fick köpa Bromma sjukhus för en billig peng.

Svenonius har också stoppat en oberoende granskning av de dyra och usla upphandlingar som Nya Karolinska gjort. Ansvarig för dem var hennes make och partikamrat, Jan Svenonius.

De två miljoner masker Wequity levererade till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge höll inte måttet. När maskerna skickades tillbaka var leveransen redan betald. Företaget fick en ny chans att leverera godkända ansiktsmasker.

Det var i mars. Wequity har ännu inte inte levererat.

Hos arbetsmiljöverket (AV) har Wequity ansökt om tillstånd att leverera masker utan den nödvändiga CE-märkningen. AV har godkänt det sedan Wequity försäkrat att maskmodellen S.Sangso testats och klarat kraven. Men de masker Wequity fått godkänt för är inte av samma modell som de företaget testat.

Just nu är upphandlingen helt låst: Wequity har inte levererat och Stockholms skattebetalare har inte fått tillbaka de 38 miljoner kronor regionen lagt ut.