Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Krönika: Kackel i den 51:a hönsgården

Kritiken mot Jimmie Åkesson för att han inte vill välja mellan Putin och Biden visar hur totalt Washingtons inflytande är över Sverige.


Sällan blir det så tydligt hur totalt den svenska politikerklassen och massmedia underkastar sig USA, som de få gånger någon råkar sjunga några toner fel i hyllningskören. När det gnisslar till i fördömandet av den senaste ärkeskurken som riddarna i Vita huset ska rädda världen från.

Ett sådant ögonblick fick vi oss till livs i SVT:s 30 minuter, när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade mage att inte vilja välja mellan de båda ledarna Vladimir Putin och Joe Biden. Ett sus gick genom partiledarnas twitterkonton och snart tävlade de i avståndstaganden från den ouppfostrade Jimmies osäkerhet kring vem som är den rättmätige konungen.

Inte för att Åkesson på något vis stod upp mot den ensidiga demoniseringen av Ryssland eller gick emot krigspropagandan. Tvärtom, han gjorde så gott han kunde för att förvissa programledaren Anders Holmberg om att han visst vet ”vilka som är våra vänner”, och att han minsann var insatt i att Ryssland gör ”en väldig massa saker, väldigt aggressivt”.

Men det räckte inte för Holmberg, som fortsatte pressa stackars Jimmie om en formulering SD haft om att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna. Något alldeles oerhört för SVT och Holmberg, vars svartvita världsbild uttrycktes såhär tydligt:

– Vi har å ena sidan ett Ryssland som är auktoritärt, som fängslar och dödar oppositionella, och på den andra sidan har vi ett gäng demokratier, i Nato och USA.

Det är som om Holmberg aldrig hört talas om sin journalistkollega Julian Assange – som USA jagar för att få utlämnad och fängslad för att ha avslöjat USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak – eller om USA:s tortyrfängelser i Guantanamo och Abu Ghraib. Det är faktiskt som om USA:s och Natos krig överhuvudtaget aldrig hänt.

USA och Nato – som innefattar stater som Viktor Orbans Ungern och Erdogans Turkiet – är ”ett gäng demokratier”, som står på den goda sidan mot det onda Ryssland. Never mind Jugoslavien, Afghanistan, Irak och Libyen. Punkt slut och tyst i klassen.

En ännu mer hårresande beskrivning kom på ledarplats i Aftonbladet, där den uppskruvade USA-megafonen Anders Lindberg vet att berätta om Putin att ”för honom är andras liv ingenting värda”.

Det får vi förmoda står i kontrast till den goda makten i Washington, där vi bland annat minns före detta utrikesminister Madeline Albright säga att ”det var värt priset” att hundratusentals barn dog av sanktionerna mot Irak i samband med Gulfkriget.

Från politiskt håll är det samma visa. Gissa vilket land försvarsminister Hultqvist beskriver såhär:

– Det är en auktoritär regim som är beredd att använda militär makt i syfte att nå sina politiska mål.

Låter som USA, men naturligtvis är det Ryssland som åsyftas.

Likadant hörs det från Moderaternas Ulf Kristersson, som inte kan förstå hur man inte kan välja mellan Putin och Biden, och från Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som ser med stor oro på de ”upptrappade aggressionerna från Ryssland”.

Jimmie Åkesson har inte många rätt, men även en trasig klocka visar rätt två gånger om dygnet. Lika lite som för Trumpsupportern Jimmie finns det ingen anledning för progressivt tänkande människor att sitta i Sverige och ”välja” mellan två högergubbar – som när Åkesson också fick kritik för några år sedan, då han inte ville välja mellan Putin och Macron.

Att det är så svårt att ta in för etablissemanget visar bara på att Washingtons makt är total över USA:s 51:a hönsgård Sverige, där alla ständigt kacklar likadant i redet.