Hoppa till huvudinnehåll

Kommunister vinner inflytande i irakiskt val

Alliansen Revolutionärer för reform ser ut att bli den stora vinnaren efter förra söndagens val i Irak. I valalliansen ingår den shiamuslimska Sadr-rörelsen, som kritiserat Irans inflytande i landet – men också det irakiska kommunistipartiet.

Irakiska kommunister demonstrerar 1 maj 2018.

Alliansen Revolutionärer för reform, bestående av bland annat Sadr-rörelsen och irakiska kommunistpartiet, ser ut att bli vinnaren i valet till Iraks parlament i söndags. Shiaislamistiska Fatah-alliansen blev näst störst och sittande premiärminister Haider al-Abadis Segeralliansen blev tredje största parti.

Revolutionärer för reform består av såväl shiamuslimska som sunnimuslimska och sekulära grupper men domineras av Sadr-rörelsen, som har stöd bland många fattiga shiamuslimer i städerna, och Iraks kommunistiska parti.

Alliansens krav har av representanter för kommunistpartiet beskrivits som ”helt icke-sekteristiska, för en civil rättsstat”.

I nättidningen Middle East Eye säger läraren och kvinnorättsaktivisten Suhad al-Khateeb, nyinvald ledamot för Iraks kommunistiska parti i Najaf, att irakierna är emot både USA:s och Irans inflytande i landet.

– Vi är inga agenter för utländsk ockupation. Vi vill ha social rättvisa, medborgarskap och vi är emot sekterism, det är också detta irakierna vill ha.

Facebook
Suhad al-Khateeb talar på ett möte arrangerat av Iraks kommunistiska parti.

Sadr-rörelsen leds av Muqtada al-Sadr, en shiamuslimsk skriftlärd som tidigare lett Mahdiarmén i motståndet mot USA-ockupationen. Trots att rörelsen tidigare anklagats för sekterism och för att stå nära Iran, har Muqtada al-Sadr på senare år kritiserat den shiadominerade regeringen i Irak och Irans inflytande i landet.

Muqtada al-Sadr har å ena sidan stött Syriens regering i kriget mot väststödda terrorgrupper och fördömt USA:s inblandning – å andra sidan uppmanat Bashar al-Assad att ta ett ”heoriskt beslut” och avgå, samt öppnat för relationer med Saudiarabien och Förenade arabemiraterna.

Sadr-rörelsens ombytliga relationer med grannländerna visar den komplexa situationen i ett land där globala och regionala stormakter slåss om inflytandet.