Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ledarkrönika: Kräv din rätt till yttrandefrihet – höj rösten på jobbet!

Proletären vill utmana Svenskt Näringslivs direktiv om att bannlysa politik på arbetet.


Inför valrörelsen har arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv gått ut med ett direktiv till sina 60.000 medlemsföretag: Stoppa politisk aktivitet på jobben! 

Näringslivet vill demonstrera sin makt och sätta munkavle på sina anställda. Väl medvetna om de krafter som kan släppas fria när arbetare snackar ihop sig. Och om att arbetarnas gemensamma intressen står i direkt motsättning till näringslivets strävan efter oinskränkt makt.

Svenskt Näringsliv påstår att anställda i Sverige inte har någon laglig rätt att driva politik på arbetsplatserna och därmed inte heller rätt att sprida politiska affischer och trycksaker.

Men enligt Nils Funcke, expert på yttrandefrihet som intervjuas i Dagens Nyheter, är det snarare arbetsgivaren som inte har någon laglig rätt att hindra politisk aktivitet på jobbet. Att sprida trycksaker och affischer är en del av de anställdas yttrandefrihet.

Nils Funcke menar att risken med Svenskt Näringslivs direktiv är att arbetare uppfattar sina rättigheter som mer begränsade än de faktiskt är. Att man bygger upp en tystnad om politiska frågor.

Näringslivet har naturligtvis allt att vinna på att arbetare inte pratar politik. Eftersom tystnad gynnar den rådande ordningen. Näringslivet har också allt att vinna på att arbetsmarknaden och ekonomin betraktas som områden utanför politikens ramar. De vill att marknadsliberalismen ska ses som naturlag.

Men sanningen är att allt är politik. Bara det faktum att du går till jobbet och säljer din arbetskraft är politik. Det faktum att företagen och därmed stora delar av samhällsekonomin ställs utanför demokratisk kontroll är politik.

Proletären vill utmana den samhällsordning som säger åt folk att jobba och hålla käften.

Och nu vill alltså Svenskt Näringsliv att vi också ska ta på oss munkavle och ge upp vår yttrandefrihet när vi går till jobbet.

Proletären vill utmana den samhällsordning som säger åt folk att jobba och hålla käften. Därför uppmanar vi alla arbetare att kräva sin rätt till yttrandefrihet på jobbet. 

Den här veckan startar Proletären kampanjen ”Höj rösten på jobbet!” som vi hoppas ska bidra till att bryta tystnaden på svenska arbetsplatser. 

Alla som tar en Proletärenprenumeration på jobbet får tidningen fram till valet för en hundralapp. Vi kommer också att trycka upp vykort adresserade till Svenskt Näringsliv som du och dina arbetskamrater kan skicka in för att protestera mot direktivet. Och vi uppmanar alla arbetare att bjuda in politiker till sina arbetsplatser under valrörelsen.

När Svenskt Näringsliv vill sätta munkavle på arbetarklassen, vill Proletären få så många arbetare som möjligt att höja rösten. 

För vi är också medvetna om vilka krafter som kan frigöras när arbetare snackar ihop sig.