Hoppa till huvudinnehåll

Kravet på Östra sjukhuset – öka bemanningen eller betala

Arbetsmiljöverket kräver att Östra sjukhuset i Göteborg ökar bemanningen. Annars väntar ett vite på 150.000 kronor.

Johnny Sundling, huvudskyddsombud för Kommunal.
Privat / Västra Götalandsregionen / Montage: Proletären

De ständiga överbeläggningarna på Östra sjukhuset i Göteborg leder till stress och sjukfrånvaro för personalen, menar Kommunal och Vårdförbundet. Facken vände sig till Arbetsmiljöverket, som nu kräver att sjukhuset åtgärdar problemet – annars får de betala ett vite på 150.000 kronor.

Johnny Sundling, undersköterska på Östra sjukhuset och huvudskyddsombud för Kommunal, har varit drivande i frågan. Han välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut.

– Det som är bra med beslutet är att myndigheten tar oss på allvar, och medger att de bristande resurserna i vården leder till sjukdomsfall. De är inte ofta som de går på vår linje, då arbetsmiljölagen är skriven mer utifrån byggbranschen och industrin. Nu har vi en beläggningsgrad på 120 procent. Och som jag brukar säga – åk till Volvo och vrid upp bandet med 20 procent och se hur det går…

Västra Götalandsregionen har tidigare satt ett mål på att inte komma över en sjuprocentig sjukfrånvaro i verksamheten. Vissa avdelningar på Östra sjukhuset ligger i nuläget på 10-15 procent, berättar Johnny Sundling – och det är främst undersköterskor som drabbats.

– Det är den här här etiska stressen man känner, både som människa och som professionell undersköterska. Man tänker: ”Fan, jag har inte kunnat ge en god och bra omvårdnad.”

Johnny Sundling tillägger att arbetssituationen inte är något ”Östrabekymmer”, utan ett ”Sverigebekymmer.”

– Vi har ett sjukvårdshaveri i Sverige, och det behövs en haverikommission. På totalen är det inte främst en resursbrist, utan att vi tvingas göra andra saker än sjukvård. Vi har mer personal anställd i regionen nu, men det har inte tillfallit det vårdnära arbetet.

– 20 procent av den totala personalstyrkan i regionen är administration och vårddelen är cirka 58 procent. Men i vårddelen gömmer sig mycket administration också. Det är anställda som fortfarande räknas som sjuksköterskor eller undersköterskor, men i själva verket är koordinatorer eller liknande. Mycket av problemet beror på NPM [New public management].

Det är inte första gången som Arbetsmiljöverket hotat Östra sjukhuset med vite. Förra året krävde myndigheten att sjukhuset åtgärdade situationen med extremt tung arbetsbelastning. 

– Då kom de med prioriteringslistor för personalen. Och det var ett arbete som påbörjades, men sedan byttes det chefer och andra saker. Så det har inte blivit så som Arbetsmiljöverket tänkte, berättar Johnny Sundling.

Hur tror du att det går denna gång?

– Antingen får de minska kraven eller ta bort överbeläggningarna, men det kan de inte. Då får de tillföra resurser och säkerställa mer personal som gör vårdarbete. Eller så får man sluta ta in patienter.

Det sistnämnda är redan en del av verkligheten. Johnny Sundling berättar att sjukhuset på grund av resursbrist inte utför en del operationer under sommaren.

– Det är lustigt hur man sade att vårdstrejken hotade patientsäkerheten, men det hotar inte patientsäkerheten att man inte utför tarmcanceroperationer under sommaren på grund av underbemanning…

Privat
Sara Bergstrand

”Det är inte första gången”

Sara Bergstrand är undersköterska på avdelning hematologi och trombos, Östra sjukhuset. Hon välkomnar Arbetsmiljöverkets beslut, men hyser inga större förhoppningar om bättring. Under sina 16 år i vården har hon hört många löften.

– Det är inte första gången. Det har varit så här innan att de lägger vite på överbeläggningar, men så händer det inte mycket mer. 

– Man kan komma en måndagsmorgon och så är det tio överbeläggningar, det är inget ovanligt. Det sliter på oss. Alla vill ju ge allt, både vi undersköterskor och alla sjuksköterskor och biträden. Vi vill ge den bästa vården och det är frustrerande när det inte går.

Sara Bergstrand berättar att frustrationen ofta mynnar ut i stressrelaterade sjukdomar. Hon talar utifrån egen erfarenhet – hon var själv sjukskriven för utmattningsdepression i ett år. Sedan ett år tillbaka jobbar hon på 50 procent igen. 

– Det viktigaste just nu är dels att vi får fler händer i vården, men också att vi får fokusera på vården. Vi tvingas göra mycket annat nu också.