Läkare kräver slopad patent på coronavaccin
Bara ett land i Afrika har lyckats administrera mer än 1,5 doser vaccin per 100 invånare, och många andra låginkomstländer står helt utan vaccin. Nu menar Läkare utan gränser att man måste släppa på patenträttigheterna för samtliga coronavaccin.
I WHO:s databaser kan man läsa att närmare 400 miljoner doser coronavaccin administrerats i världen. Samtidigt är det uppenbart vilka som hamnat på efterkälken: låg- och medelinkomstländer.
Enligt British Medical Journal har USA, med en befolkning på cirka 330 miljoner, lagt beslag på 800 miljoner vaccindoser, och kan komma att köpa in ytterligare en miljard. Storbritannien har å sin sida köpt in 340 miljoner doser, vilket motsvarar över fem doser per invånare.
Fram till den 18 mars 2021 är Marocko det enda landet i Afrika som lyckats administrera mer än 1,5 doser per 100 invånare, enligt WHO. Financial Times kan samtidigt rapportera att länder som Somalia, Sudan och Kongo inte fått en enda dos vaccin till sina befolkningar på 15, 40 respektive 80 miljoner.
– Vaccinen som kommit ut först var framställda av väletablerade och stora företag i den rikaste delen av världen. Men pandemin är global och fattigare länder är i stort behov av vaccin, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.
Nu ställer sig Läkare utan gränser bakom ett förslag som lades fram av närmare 100 låg- och medelinkomstländer inför Världshandelsorganisationen (WTO). Förslaget syftar till att ta bort patenten för coronavaccinen. Sydafrika argumenterade för att nuvarande lagstiftning kring så kallade immateriella rättigheter inte fungerar, och tog bland annat upp HIV/aids-pandemin som exempel, som flera miljoner afrikaner mist livet i.
EU, Sverige och andra höginkomstländer sköt ner förslaget. De menade att det skulle hämma vaccinutvecklingen och att fattiga länder inte ens har möjlighet att framställa ett vaccin. Pieter-Jan van Eggermont på Läkare utan gränser håller inte med. Anledningen är coronavaccinets nya och mindre komplexa tillverkningssätt.
– Biontech lyckades på bara fyra månader omvandla en hel läkemedelsfabrik i Tyskland till att producera vaccin. Varför skulle inte detta gå att göra i andra länder? Men då måste man först ha tillåtelse att göra det, och tillgång till teknologi och know-how.
– Indien och Sydafrika är länder som har möjlighet att framställa vaccin. Iran har en fabrik redo i landet, och Kuba säger att de snart kan ha möjligheten. Allt detta skulle gå mycket fortare om fattiga länder tilläts kopiera och ta del av information från läkemedelsbolagen.
Men på EU:s hemmaplan råder det helt andra uppfattningar om patenträttigheterna. För knappt en vecka sedan gick EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ut och hotade med att tillämpa en särskild krismekanism i avtalet med vaccintillverkarna. Anledningen är handelskriget som pågår mellan USA, Storbritannien och EU om coronavaccinen.
Om von der Leyen menar allvar skulle det betyda att EU-kommissionen tar över vaccintillverkningen och nationaliserar patenträttigheterna från läkemedelsbolagen, i grunden samma sak som de fattiga länderna nu efterfrågar.
Men det finns inget som tyder på att fattiga länder skulle gynnas av EU:s krismekanism. Istället har EU sagt att fattiga länder ska förlita sig till läkemedelsbolagens goda vilja och frivilliga lösningar.
– WHO skapade just en sådan frivillig lösning under våren 2020 där läkemedelsbolagen kunde dela med sig av information. Men denna plattform är tom! Inte en enda tillverkare har valt att dela med sig, säger Pieter-Jan van Eggermont.
En annan sak som Sverige lutar sig mot är vår delaktighet i Covax – en biståndslösning där flera olika organisationer gått samman för att distribuera vaccin till fattigare länder.
– Det går för långsamt. Om man tar bort patenten skulle detta, på sikt, innebära en stor skillnad för länder som är i behov av vaccin. Detta illustrerar en global ojämlikhet när det kommer till forskning och utveckling av läkemedel, säger Pieter-Jan van Eggermont.