Hoppa till huvudinnehåll

Manchestersupportrar i ägarprotest

Tusentals Manchester United-supportrar samlades för att protestera mot klubbens amerikanska ägarfamilj – och den moderna fotbollen. Det ledde till att rivalmötet med Liverpool fick ställas in. – Om budskapet nu kommer fram så har jag inga som helst problem med att offra en avsparkstid eller till och med ett toppmöte, säger fotbollsjournalisten Erik Niva.

Stora protester i Manchester.
Skärmdump: Sky News via Fotbollskanalen

Inför söndagens stormöte mellan Premier League-rivalerna Manchester United och Liverpool samlades tusentals Manchestersupportrar i protest mot klubbens ägare – den amerikanska kapitalistfamiljen Glazer. Några hundra supportrar lyckades till och med storma hemmaarenan Old Trafford, vilket ledde till att matchen ställdes in.

Skärmdump: Sky News via Fotbollskanalen
En av de hundratals supportrar som stormade Old Trafford: ”Ni kan köpa vår klubb, men ni kan inte köpa vårt hjärta och vår själ”.

Anledningen till protesten var ett långt missnöje över klubbens, och för den delen den moderna fotbollens, utveckling. April månads besked om en ny europeisk superliga, med Manchester United som en av huvudklubbarna, var droppen som fick bägaren att rinna över.

Protesten fördömdes av en del, men sågs positivt på av andra. Däribland fotbollsjournalisten Erik Niva, som kallade den för den mest effektfulla demonstrationen i modern engelsk fotbollshistoria.

Flickr/Hugovk
De amerikanska idrottskapitalisterna Glazers är minst sagt impopulära bland supportrarna.

– Supportrarna har kommit så långt bort ifrån makten, ifrån inflytande över sina egna klubbar. Om budskapet nu kommer fram så har jag inga som helst problem med att offra en avsparkstid eller till och med ett toppmöte. För mig är det en positiv utveckling vi ser i dag, säger han i Viaplays Premier League-studio.