Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Militärkupp eller teater i Bolivia?

Det utspelade sig ett märkligt försök till militärkupp i Bolivia. Den avsatte armégeneralens huvudfiende var expresidenten Evo Morales, och nu anklagas den sittande presidenten Luis Arce för att ha orkestrerat ett kuppförsök mot sig själv.

Kuppgeneralen Zúñiga inklippt till vänster, president Luis Arce till höger.
Skärmdump/Youtube/Nmas/Montage: Proletären

Det var i onsdags strax efter lunch boliviansk tid som militärer och pansarvagnar började röra på sig med riktning mot regeringsbyggnaden på Plaza Murillo i Bolivias huvudstad La Paz.

Boliviansk tv sände dramatiska bilder som visade hur militärpolisen spärrade av torget samtidigt som portarna till regeringsbyggnaden rammades av militärfordon.

– En elit har tagit över landet, vandaler som har förstört landet, sade den nyligen avsatta arméchefen Juan José Zúñiga till media då han utropade sig till ledare för revolten strax innan militärerna intog regeringsbyggnaden.

– Vi kommer att befria alla politiska fångar. De väpnade styrkorna saknar inte mod för att värna om våra barns framtid, fortsatte Zúñiga och räknade förutom fängslade militärer upp kuppresidenten Jeanine Áñez, som kom till makten när Evo Morales störtades i en statskupp 2019 och är dömd för sin roll i kuppen.

Han sade också att han fortfarande erkände den nuvarande demokratiskt valde presidenten Luis Arce, men att ministrar i regeringen behövde bytas ut.

Den fackliga centralorganisationen Cob utropade omedelbart generalstrejk mot kuppförsöket och samtliga sociala rörelser uppmanade sina medlemmar till vägblockader och motstånd. Inne i regeringsbyggnaden konfronterade president Luis Arce kuppmakaren och gav honom order att ge sig av, men den före detta arméchefen vägrade lyda order. 

Luis Arce och hans regering samlades i Casa del Pueblo, de sociala rörelsernas byggnad, som ligger vägg i vägg med regeringsbyggnaden.

I en hackig livesändning, och till tonerna av höga smällar från sammandrabbningar som pågick utanför byggnaden, fördömde Luis Arce kuppmakarna. Han tillsatte en ny chef för armén – som beordrade militärerna att återgå till sina kaserner.

Presskonferensen hann knappt avslutas innan militärerna och pansarvagnarna lämnade Plaza Murillo och kuppförsöket upplöstes. Hela förloppet tog bara några timmar och Luis Arce kunde återta regeringsbyggnaden som hjälte. 

Hela oppositionen, bland dem de fängslade kuppmakarna från 2019 Fernando Camacho och Jeanine Áñez, fördömde kuppförsöket. Zúñiga verkar inte heller haft stöd inom militären eller från utlandet. 

Zúñiga greps strax efter klockan 19 lokal tid, men innan han fördes bort sade Zúñiga till media att han agerat på order av presidenten Luis Arce. Enligt exgeneralen ska presidenten sagt att ”läget är väldigt dåligt, mycket kritiskt och det är nödvändigt att förbereda något för att höja min populäritet”, varpå de ska ha kommit överens om att iscensätta en kupp. 

Den sittande presidenten Luis Arce befinner sig i djup konflikt med den tidigare presidenten Evo Morales. Båda två har annonserat att de ämnar ställa upp i presidentvalet för det regerande socialistpartiet, Mas, nästa höst. Samtidigt befinner sig Bolivia på randen till ekonomisk kris med akut brist på både dollar och bränsle och Luis Arces popularitet har dalat under mandatperioden. 

Kuppmakaren Zúñiga tillsattes som arméchef av Luis Arce i november 2022. I samband med det varnade Evo Morales för att Zúñiga var ledare för en grupp inom militären som kallas för ”Pachajcho”, som förföljer expresidenten och andra fackliga ledare kring honom.

För några veckor sedan anklagade Evo Morales Zúñiga för att planera att undanröja honom och hans närmaste allierade.

Under en tv-intervju i måndags, samma vecka som kuppförsöket ägde rum, sade Zúñiga att Evo Morales inte har rätt att ställa upp i valet enligt konstitutionen och att militären kan komma att gripa honom om han gör det. Uttalandet var så kontroversiellt att Luis Arce tvingades avsätta arméchefen på tisdagen, men utsåg ingen efterträdare omedelbart. 

På torsdag morgon gick Evo Morales juridiska försvarskommitté ut med ett pressmeddelande där de krävde att Luis Arce ska utredas för att ha orkestrerat en statskupp mot sig själv. Som bevis lyfter de Zúñigas vittnesmål vid gripandet. 

Enligt Evo Morales och hans anhängare iscensattes kuppen för att öka den sittande presidentens popularitet.

– Folket har just bevittnat, med maktlöshet, ytterligare ett försök att hindra Evo från att kandidera i de kommande allmänna valen, skriver de i pressmeddelandet.

Regeringen meddelade under torsdagen att ”ett tiotal” militärer är gripna för kuppförsöket.