Miljoner till politiker som lämnat sitt uppdrag – trots andra inkomster
11,4 miljoner kronor. Så mycket pengar har skattebetalarna pungat ut till politiker som lämnat sin tjänst men som samtidigt har andra inkomster. Allt handlar om vilka regler som gäller för det så kallade omställningsstödet.
Det så kallade omställningsstödet är en ersättning som betalas ut till politiker som lämnar sitt uppdrag i väntan på att de ska hitta en ny anställning. Ersättningen har ibland kallats ”toppolitikens a-kassa” och den sociala tryggheten som kommer med stödet är något som vanliga människor ofta bara kan drömma om.
I en granskning som tidningen GT gjort visar det sig att 19 politiker kvitterat ut omställningsstöd trots att de haft en inkomst efter att de lämnat posten som politiker. Ibland handlar det om regelrätta anställningar, i andra fall konsultarvoden. Allt som allt rör det sig om 11,4 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.
Socialdemokraten Anders Bevemyr (S) sade upp sig från en fast tjänst (som han var tjänstledig från) tre dagar innan han lämnade politiken. Detta gjorde att han kunde kringgå reglerna och kvittera ut ett omställningsstöd på 46.095 kronor i månaden.
I Tranemo kommun kunde socialdemokraten Tony Hansen (S) kvittera ut 52.200 kronor i månaden i omställningsstöd samtidigt som han fick tillbaka sitt gamla jobb på IF Metall. Allt som allt betalade skattebetalarna i Tranemo ut 814.393 kronor till Tony Hansen, trots att han alltså hade andra inkomster.
Ingen av politikerna som intervjuas i är intresserade av att göra avbön. Istället påpekar de att regelverket tillåtit utbetalningar och att de därför inte gjort något fel.
GT skriver att reglerna för omställningsstödet tas fram av SKR men att politikerna i kommunerna har rätt att göra förändringar – och att detta inte är ovanligt. Strax över hälften av kommunerna och regionerna har valt att följa SKR:s regelverk i den del som gör det möjligt för politiker att få ut omställningsstöd trots att de fått nytt jobb.
I vissa fall används omställningsstödet på helt andra sätt än det var tänkt. I Örebro användes det för att lösa en intern strid inom Centerpartiet där kommunalrådet Per-Åke Sörman (C) skulle bort.
– Jag hade inte förtroende från partiet längre. Då var det ett argument från partikolleger att: ”du har ett omställningsstöd och en omställningsinsats som kan hjälpa dig på en ny bana”, säger Per-Åke Sörman till GT.
Omställningsstödet användes som en morot för att få bort Per-Åke Sörman. Detta trots att han fått en ny anställning som affärsutvecklare på ett företag, samt jobbade som marknadsförare för ÖSK Bandy. Under tiden kunde Per-Åke Sörman kvittera ut 59.708 kr i månaden i omställningsstöd.
Ett annat fall är Ulrika Edman, tidigare gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå. Granskningen visar att hon kvitterat ut 45.269 kronor i månaden trots att hon fått anställning som kurator vid Norrland universitetssjukhus.
– Det är inget som jag ångrar eller känner mig omoralisk över, att jag använt ett regelverk som appliceras på mig. Sedan kan någon tycka det. Men alla generösa regler och privilegier som gäller vänsterpartister och andra politiker, det gäller även mig, säger Ulrika Edman till GT.