Hoppa till huvudinnehåll

Miljonvinster och höga dödstal – nu anmäls det privata äldreboendet

Nu uppdagas fler missförhållanden på de äldreboenden som ägs av privata vårdjätten A&O Ansvar och Omsorg.

Drygt en tredjedel av de boende på Berga äldreboende i Solna har avlidit i covid-19.
Ansvar&Onsorg

En förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen har inletts mot det privatägda Berga äldreboende i Solna, som Proletären berättade om i förra veckan.

– Det förekommer uppgifter om höga dödstal bland de boende, att ett antal i personalen smittats av covid-19 och att man inte följt föreskrifterna om bland annat basala vårdrutiner. Jag har därför inlett förundersökning för att kunna utreda vad som har hänt, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson i ett pressmeddelande.

På Berga, ägt av A&O Ansvar och Omsorg, har minst 27, vissa uppgifter säger 35, av 96 boende avlidit i Covid-19. Nu kommer också rapporter från A&O:s andra boende i Stockholmsområdet. På Bergsunds omsorgsboende på Södermalm har 15 av de boende avlidit.

Personalen på boendena vittnar om bristande skyddsutrustning för de som arbetar både med sjuka och friska. På Berga går de mellan avdelningarna utan att kunna byta skyddskläder. På Bergsund rapporteras det om inlåst skyddsutrustning som tas fram bara om det blir inspektion.

– Man får tigga för att få handsprit, säger en anställd till SVT.

Elisabeth Antfolk är Kommunals sektionsordförande för de vårdanställda i privat sektor. Hon får rapporter om problem på samtliga de boenden som ägs och drivs av A&O Ansvar och Omsorg.

– Vi pratar med alla medlemmar på alla anläggningar och det vi får till oss är att det ser likadant ut på alla ställen, säger Elisabeth Antfolk.

Men om det går dåligt för de äldre på A&O Ansvar och Omsorgs boenden, så går det desto bättre för företaget. A&O Ansvar och Omsorg äger 24 äldreboenden runt om i Sverige, bland annat i Falun, Nyköping, Norrköping, Östra Göinge och Stockholm.

Företagets vd heter Sakarias Mårdh. Förutom posten som suppleant i fotbollsklubben IFK Norrköpings styrelse, sitter han i flera bolagsstyrelser. Vårdkoncernen A&O Ansvar och Omsorg AB A&O Temabo AB omsatte 2018 runt 924 miljoner kronor. Den totala vinsten för koncernen blev knappt 32 miljoner.

2018 delade företaget ut 14,6 miljoner kronor till aktieägarna.