Hoppa till huvudinnehåll

SKF-arbetare mobiliserar mot ”trogna sossegubbar”

Det cirkulerar en budkavle från Metallare i Ludvika. Omröstning om Las-avtalet eller avgå, är budskapet. Kommunisternas partiförening på SKF vill att fackklubben ställer sig bakom den.

Gabriel Olaurim och de andra i Kommunisternas partiförening på SKF samlar in namn bland arbetskamraterna.
Alfredo Teran Öman

– Alla utom två som gått in till skiftet skrev under namnlistan, säger Stevan Tomulevski när Proletären möter upp honom utanför SKF:s D-port i Gamlestaden i Göteborg.

Arbetarna på SKF jobbar i skift och Stevan Tomulevski har arbetat helg. Denna måndagen är han ledig och passar på att samla in namn vid en annan port än den han vanligtvis går in genom. 

På namnlistan står att IF Metallklubben på SKF, med sina dryga 1.000 medlemmar, ska skriva under budkavlen som gått ut från metallarbetare i Ludvika. Budkavlen kritiserar hur Kommunal och IF Metall gick bakom ryggen på resten av LO och anslöt sig till PTK:s och Svenskt Näringslivs Lasavtal. Budkavlen kräver en omröstning om uppgörelsen eller att fackledningen avgår. 

Alfredo Teran Öman
Stefan Tomulevski

– För jävligt säger de, men kommer inte med konkreta förslag på vad vi ska göra, säger Stevan Tomulevski om stämningen bland jobbarkompisarna. Det är det gamla vanliga tugget, folk har svårt att se att det går att göra något åt saken och menar att sossarna inte haft något annat val än att gå med på det.  

Han försöker påminna arbetskamraterna om att när de gått samman har de lyckats förr. Som när de kämpade mot att företaget ville kunna begära övertid med kortare varsel.

Gabriel Olaurim är också ledig idag och passar även han på att samla in namnunderskrifter vid R-porten på andra sidan fabriksområdet. Även här skriver de flesta förbipasserande på namnlistan på vägen in till fabriken.

Kommunisternas partiförening på SKF har skickat in Ludvikametallarnas uttalande till klubbens fackmöte den 27 februari. Namnlistorna ska sätta press på ledningen att ställa sig bakom uttalandet.

Proletären
Gabriel Olaurim samlar in namnunderskrifter utanför en portarna in till fabriken.

– Lyckas de dribbla bort oss och inte tar upp frågan på mötet kan vi åtminstone skicka in namnlistorna och ställa oss bakom som enskilda medlemmar, säger Gabriel Olaurim. 

På Gabriel Olaurims del av fabriken pratas det inte mycket om Las nu, det diskuterades mer under förhandlingarna för några månader sen. 

– Men tar man upp det tycker ju alla att det är för jävligt, men att gå från upprörd till handling är alltid svårt.

Hur mötet kommer ställa sig till uttalandet är svårt att veta på förhand. Av de cirka 100 arbetarna som passerade portarna denna dagen var det en klar majoritet som skrev under och innanför fabriksstängslet cirkulerar fler listor.

Men klubbmötet kommer hållas digitalt och medelåldern i klubben är hög. Det är osäkert hur många som kommer delta. Men lyckas partiföreningen få folk att vara med på mötet kan de få igenom uttalandet. 

– Klubben har sina 40 trogna sossegubbar som alltid är där. Men lyckas vi mobilisera så har vi majoritet, säger Gabriel Olaurim.