Hoppa till huvudinnehåll

Protest mot marknadshyror: ”Det kommer bli höjda hyror för alla”

I Göteborg slöt omkring 150 personer upp i protest mot förslaget om införande av marknadshyror.

– Vi kan inte bara se på när vi vet att detta är första steget till införande av marknadshyra i hela beståndet, säger Catherine Holt från Hyresgästföreningen Norra Göteborg.
Artur Szandrowski

Lördag den 5 juni. Omkring 150 göteborgare sluter upp på Gustav Adolfs torg i protest mot regeringens förslag på införande av marknadshyror, som presenterades dagen innan. Det är en av flera protester i landet.

– Det kommer bli höjda hyror för alla och klyftorna som finns kommer öka ytterligare, säger hyresgästen Kielo Stenbacka, som är på plats för att demonstrera.

–  Vi måste visa det. Om vi inte gör det här lilla så tror de att det är fritt fram. Och det är inte fritt fram. 

Artur Szandrowski
Vännen Pirjo håller i en pappskylt medan Kielo Stenbacka skriver. ”Nej till marknadshyra” med röda bokstäver. Det är huvudparollen idag.

– Förslaget gynnar enbart fastighetsägarna och de rika, säger Tony Haddou, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och förste talare på demonstrationen.

När Proletären vill fråga om varför Vänsterpartiet helt sonika inte fäller regeringen för sitt svek mot hyresgästerna avböjer han dock vänligt att svara.

Artur Szandrowski
Tony Haddou (V)

Bland övriga talare finns representanter från flera lokala hyresgästföreningar, bostadspolitiska 18-aprilkommittén, Kommunistiska Partiet och Socialistiska Studenter. 

Artur Szandrowski
Omkring 150 personer slöt upp i demonstrationen.

Hanna Jadenius från Kommunistiska Partiet kommenterar påståendet att införande av marknadshyror skulle lösa bostadsbristen.

Artur Szandrowski
– Marknadshyror kommer att driva fram både gentrifiering och segregation, säger Hanna Jadenius från Kommunistiska Partiet.

– Det är ren och skär marknadsfundamentalism. Och logiken är helt omvänd. Vilket intresse kommer landets fastighetsägare ha av att bygga bort en bostadsbrist som pressar upp priserna?

Se Proletärens livesändning från protesten här.