Hoppa till huvudinnehåll

Protester i Frankrike mot Macrons demokratiförakt

Trots att vänsterkoalitionen Nya folkfronten blev störst i valet har Macron utsett en konservativ premiärminister – som gillas av det Nationell samling som Macron påstod sig vilja stänga ute.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon kräver Macrons avgång.
Facebook/LFI

Gatorna i Frankrike fylldes av tiotusentals arga demonstranter i helgen efter att president Emmanuel Macron utnämnt den konservativa Michel Barnier till ny premiärminister.

– Valet är stulet. Att han utses till premiärminister visar att folkets vilja inte räknas. Och det är inte första gången, sade Jean-Luc Mélenchon från vänsterpartiet Okuvliga Frankrike som är en del av vänsterkoalitionen Nya folkfronten (NFP).

Mélenchon syftar på att NFP oväntat vann den andra omgången av nyvalet i juli, som Macron utlyst efter sitt partis usla resultat i EU-valet några veckor tidigare, och blev största grupp i nationalförsamlingen.

Det skedde tack vare att folkfronten och Macrons nyliberala Renässansparti gjorde upp om att dra tillbaka sina tredje- och fjärdeplacerade kandidater från första omgången i de valkretsar där de gått vidare genom att få mer än 12,5 procent av rösterna. Syftet var att stoppa Marine Le Pens högerextrema Nationell samling (RN) från att bli störst – vilket lyckades.

Men ändå är det inte NFP:s kompromisskandidat till att bli premiärminister, doldisen Lucie Castets som tidigare var medlem i socialistpartiet, som utsågs till posten. Istället är det den mer välkände och i sammanhanget kontroversielle Michel Barnier – som Macron eventuellt haft i tankarna länge, det är åtminstone misstanken på vänstersidan.

Barnier är mest känd i Sverige och Europa för att han var EU:s huvudförhandlare i brexitförhandlingarna med Storbritannien. Men i Frankrike pratar många nu om att han röstade emot att sänka byxmyndighetsåldern för homosexuella till densamma som för heterosexuella (15 år), och att han står för en mycket stram invandringspolitik likt Le Pens parti.

Barnier kommer från det klassiska högerpartiet Republikanerna, som kom på fjärde plats i valet. Mélenchon och andra kritiker på vänsterkanten misstänker att Barnier är Macrons man för att kunna fortsätta regera med stöd av RN, som är det största enskilda partiet i kammaren. Trots att Macron tidigare uteslutit samarbete med ”extremister” från såväl höger som vänster.

Och redan har Nationell samling signalerat att man kan leva med Barnier, även om Marine Le Pen i söndags förnekade medieuppgifter om att hon redan på förväg garanterat Macron om att RN inte kommer att stödja en trolig misstroendeomröstning från vänsterpartierna mot Barnier.