Hoppa till huvudinnehåll

Protester mot giftfabrik växer

Motståndet mot giftfabriken i Eskilstuna växer. Nu planeras massmöten och demonstrationer. ”Proteströrelsen växer i lavinfart”, säger Christer Bergström som är en av aktivisterna.

– Hundratals människor deltar i aktiviteterna, berättar Christer Bergström (längst bak i mitten), som är en av de Eskilstunabor som engagerat sig mot Shenzhen Senior Materials fabrik.
Privat

Det är det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material i Eskilstuna som ska starta leveranserna av separatorfilm till bland annat den kritiserade batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Senior Material har fått tillstånd att varje år släppa ut 900 ton av den giftiga substansen metylenklorid i luften.

Bland Eskilstunaborna sprider sig oron:

– Vi har en Facebook-grupp som informerar om vad som händer och som har 5.000 medlemmar. Vi har massor av folk som är ute och samlar in namn och delar ut flygblad, på arbetsplatserna, i bostadsområdena och ute på stan, berättar Christer Bergström.

På bara drygt två veckor har namninsamlingen närmat sig tio procent av Eskilstunaborna. Kommunen har drygt 100.000 invånare, och när Proletären skickades till tryck på tisdagseftermiddagen hade 9.410 personer skrivit på.

Det var för två veckor sedan som Proletären kunde berätta om den giftfabrik som det socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson drivit igenom som ett led i den så kallade gröna omställningen, påhejad av miljöministern Romina Pourmokthari (L). Vid sin sida har Jansson haft Moderaterna – S och M styr Eskilstuna tillsammans.

Övriga partier i fullmäktige har stått för ett mycket begränsat motstånd mot fabriken.

– Det finns de som tror att demokratin fungerar enbart genom ombud i fullmäktige. Så är det inte. Demokrati är också när folk ger sig ut på gator och torg och ställer krav. Nu har vi en jättelik kampanj på gång, vi hoppas nå ut till alla i Eskilstuna, säger Christer Bergström.

På ett möte i söndags planerades den fortsatta kampen:

– Appellmöten varje lördag på Fristadstorget, fortsatt massiv flygbladsutdelning, vi trycker 6.000 flygblad, och vi mobiliserar till ett stormöte den 5 september... Vi har en lokal golfklubb som lovat ställa upp med möteslokaler. Och så en massdemonstration på torget den 7 september. Den tolfte är det fullmäktigesammanträde och då kommer vi att vara där. Vi har planer på att åka till Stockholm i bussar och omringa riksdagshuset den 1 oktober för att visa regeringen vad vi tycker. Till sist ju ändå ligger bollen där, säger Christer Bergström till Proletären.

– Hundratals människor deltar i aktiviteterna. Det här är den absolut största protestkampanjen i Eskilstuna på hundra år och det kan bli hur jäkla stort som helst. Vi tror att vi har goda chanser att vinna.

Det är Kemikalieinspektionen (KEMI) och Miljöprövningsdelegationen (MPD) som har givit Senior Materials tillstånd att släppa ut 900 ton av det giftiga ämnet metylenklorid varje år i två år. Metylenklorid (Diklormetan, DCM) är ett klorerat lösningsmedel, förbjudet i Sverige sedan 1996. Att andas in DCM kan vara direkt dödligt och ämnet förknippas också med cancer, nervskador, missfall och fosterskador samt lever- och njurskador.

Senior Material har slirat rejält i den demokratiska processen inför tillståndsgivningen. Ett ”samrådsmöte” kallades in mitt under coronapandemin och samlade på grund av det bara tolv deltagare. Konsulter har hjälpt bolaget att utforma ett prospekt med ett språk och ett ordval som döljer vad det egentligen handlar om: att 900 ton gift släpps rakt ut i luften.

900 ton är ett utsläpp av jämförelsevis gigantiska proportioner: de senaste tio åren har 29 företag i Sverige fått dispens av KEMI att använda sammanlagt 311 ton metylenklorid. 2022 användes totalt bara tio ton av ämnet i Sverige. Senior har fått tillstånd att under två år använda 2.770 ton – och alltså att släppa ut 900 ton i omgivningen varje år.

Proletären kommer att fortsätta att bevaka frågan om giftfabriken i Eskilstuna.