Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.mathiasson@kommunisterna.org

Ledarkrönika: Ryggkliaren Hultqvist

Därför gör försvarsministern affärer med bilskojarna i USA.


Tänk dig att en bilhandlare gav dig ett erbjudande om att köpa en bil. Årsmodellen är från den tid när svenska folket satt bänkade vid tjockteven för att kolla veckans avsnitt av Dallas. Reservdelar till bilen kan endast införskaffas av en notorisk förbrytare och hustrumisshandlare. Prislappen är oklar, men garanterat hög som en hippie på Woodstock. Dessutom har du fått erbjudanden från andra bilhandlare om att köpa nyare modeller till halva priset.

Skulle du glatt skaka hand med bilhandlaren och offentligt uttrycka din glädje över affären? Förhoppningsvis är svaret nej. Men inte om du heter Peter Hultqvist.

Köpet av det USA-tillverkade missilsystemet Patriot är en praktskandal. Skandalen är så uppenbar att till och med Jan Björklund inser fakta. Inte så att Björklund anmäler Hultqvist till konstitutionsutskottet, så drastiska åtgärder görs aldrig när oegentligheterna rör västmakter.

Patriotsystemet hade sin storhetstid när Reagan bodde i Vita Huset. Prislappen är hemlig, men det handlar sannolikt om över 20 miljarder kronor. Till och med en del borgare som tagit sin åtstramningspolitik på allvar – och inte inser att åtstramning endast gäller verksamheter som kan rädda liv inte de som tar liv – är upprörda över att Hultqvist och regeringen inte väljer det franska systemet som påstås kosta en tredjedel.

Så varför är Peter Hultqvist så ivrig att få köpa Patriotsystemet? Därför att affären varken styrs av säkerhetspolitiska intressen eller omtanke om de offentliga finanserna. Det är en politisk affär som handlar om att knyta Sverige närmare Trumps USA. Bakom detta finns de svenska krigsprofitörerna som ser växande affärsmöjligheter.

Den 5 augusti rapporterade Dagens Industri att svenskt pansar kan bli ryggraden i amerikanska armén. Inför en kommande upphandling av tusentals stridsfordon ligger tydligen Hägglunds bra till. Den fria marknaden är en myt, det gäller inte minst det militär-industriella komplexets affärstransaktioner. I saligt samarbete mellan stater och kapitalister gäller principen du kliar min rygg så kliar jag din.

Förlorare är freden, miljön och välfärden när ännu fler miljarder sugs ner i militarismens svarta hål, denna för mänskligheten och miljön mest destruktiva av industrier.
Men om du vill bli vinnare på eländet gör du klokt i att gå in på någon av bettingsidorna, på den nu avreglerade spelmarknaden, och sätta några kronor på att om Peter Hultqvist förlorar jobbet efter 9 september kommer han att få ett välbetalt jobb inom krigsindustrin.

Efter avtjänad tid som försvarsminister har Hultqvist en hel del ryggkliande att få igen.