Hoppa till huvudinnehåll

Ryskt-turkiskt avtal accepterat av alla parter – turkiska trupper kvar i Syrien

Ryssland och Turkiet har kommit överens om att upprätta en säkerhetszon längs den turkiska gränsen, övervakad av både turkiska, ryska och syriska styrkor.

Efter ett maratonmöte i ryska Sotji kom Turkiet och Ryssland överens om ett avtal om övervakning av den syrisk-turkiska gränsen.
TASS

Turkiet och Ryssland har kommit överens om ett avtal om en ”terroristfri” zon längs den syriska gränsen mot Turkiet. Avtalet, som innebär att kurdiska styrkor lämnar området, har beskrivits både som en cynisk uppdelning av territoriet och en öppning för stabilitet.

Avtalet slöts fem dagar efter att Turkiet och USA kommit överens om ett eld upphör i norra Syrien. Med den tidigare överenskommelsen upprättades en ”säkerhetszon” på tre mil längs gränsen där kurdiska styrkor hade fem dagar på sig att lämna området.

Den turkisk-amerikanska överenskommelsen fick skarp kritik av de kurdiskledda SDF-styrkorna, som menade att den öppnade för turkiska trupper att begå etnisk rensning och enligt FN har 170.000 människor redan flytt.

Det nya turkisk-ryska avtalet har i media beskrivits som en cynisk uppdelning av norra Syrien mellan Erdogan och Putin, en seger för Turkiet och ett bakslag för USA.

Enligt avtalet ska en zon på tre mil från den turkiska gränsen evakueras från kurdiska styror (YPG) och deras vapen. Evakueringen ska övervakas av ryska och syriska trupper.

Därefter ska en remsa på en mil längs gränsen (bortsett från staden Qamishli) patrulleras av ryska och turkiska trupper. I praktiken är det nu upp till ryska trupper att förhindra turkiska övergrepp på lokalbefolkningen.

Parterna ska enligt avtalet värna om Syriens territoriella integritet och hjälpa flyktingar att återvända. Samtidigt kommer områden som Turkiet erövrat under ”Operation fredsvår” fortsatt vara under turkisk kontroll. Hur och när Turkiet helt ska lämna Syrien ifred återstår att se.

Den syriska regeringen, som starkt fördömt Turkiets invasion, accepterar enligt nyhetsbyrån Sana avtalet mellan Ryssland och Turkiet ”för att få slut på förevändningen för Turkiets brutala aggression”. Också de kurdiskledda SDF-styrkorna har meddelat att de accepterar avtalet och uppmanar, enligt Reuters, Ryssland att stödja en dialog mellan den kurdiskledda administrationen och den syriska regeringen.

Trots att USA framstår som förloraren i avtalet, har Trump hyllat det som en del av USA:s ändrade inriktning i området. Samtidigt kommer amerikanska trupper finnas kvar för att övervaka oljefält i Syrien. ”Vi har säkrat oljan”, som Trump själv uttryckte det på Twitter.