Hoppa till huvudinnehåll

Intervju: Samlar tecknarkollegor mot Nato

– Nato är en representant för världens smutsigaste industri: den militära, säger satirtecknaren och illustratören Karin Z Sunvisson, som står bakom tecknarupproret mot Nato.

Karin Z Sunvisson
Vladimir Miladinović/Piki

– Det var en reaktion på hur skamlöst Natolobbyn använde folks sorg och förskräckelse över kriget i Ukraina till att skrämma Sverige och Finland in i ett Natomedlemskap, berättar satirtecknaren och illustratören Karin Z Sunvisson, som tog initiativ till Moment 2022 – ett tecknarupprop mot Nato och kärnvapen.

Tidigare i vår ringde hon några tecknarkollegor med idén att de tillsammans kunde skapa en samling bilder för att ”luckra upp” den väldigt kompakta och aggressiva Natodebatten. 

Tanken var att samla ihop en liten grupp på fem-sex tecknare, men nya tecknare kom hela tiden till. Idag är de över hundra.

– Det har vuxit otroligt fort. Aldrig tidigare har så många bildskapare samlats runt en specifik politisk fråga.

Proletären
Några av bidragen i Proletären nr 19, 2022.

Uppropet har fått en del medial uppmärksamhet, naturligtvis i Proletären och vänsterpressen, men också i större tidningar som Aftonbladet och finska Helsingin Sanomat. Responsen har varit nästan uteslutande positiv. Men som varje "upprop" värt namnet har det stuckit i ögonen på en del.

– I Twitterträsket finns en del arga människor som tycker att detta att tecknare uttalar sig om politiska frågor är oerhört provocerande.

Kritikerna menar att tecknarnas upprop ”fördummar” debatten kring ett svenskt Natomedlemskap.

– Att de lägger debattnivån på ”ni är dumma” visar väl framför allt att de lider brist på argument. Det gör inte vi.

– Sen är ju det här samma människor som nyss menade att satirtecknarna är livsviktiga för demokratin, att satiren är ett lakmustest för yttrandefriheten. Men det kanske bara gäller Muhammedkarikatyrer.

En del Natovurmare har kallat tecknarna för ”historielösa” och ”nyttiga idioter”. Ett uttryck som i sig visar på historielöshet, menar Karin Z Sunvisson.

– Annars har kommentarerna främst bestått av konspirationsteorier. Nio av tio inlägg på Twitter har handlat om Z:at i mitt efternamn... Man har också kallat uppropet ett “högerinitiativ”, och det är ju rätt kul att ”höger” används som skällsord av militaristerna. 

Karin Z Sunvisson / Moment 2022
Karin Z Sunvissons bidrag till uppropet.

Bland upprorets undertecknare finns flera folkkära namn, som Jan Lööf, Sven Nordqvist, Cecilia Torudd och Lasse Åberg. Namn som når in i hjärtat hos publiken på ett sätt som meningsmotståndarna nog inte var förberedda på, menar Karin Z Sunvisson. 

– När Skrotnisses farsa sätter ner foten i Nato-frågan är det svårt att inte ta det till sig. Och att Sven Nordqvist, som vanligtvis tecknar den hemtrevligt gnabbande duon Pettson och Findus, nu ger oss en dystopisk krigsvision, det är en väldigt effektfull illustration av situationens allvar.

På frågan varför Sverige inte bör gå med i Nato avfyrar Karin Z Sunvisson argument efter argument. 

– Därför att Nato är en militärallians ledd av historiens värsta kolonialmakter mot resten av världen. Därför att Nato står för en förlegad världsordning som bygger på militär dominans och hot om kärnvapen. Därför att ett Natomedlemskap påtagligt ökar risken för att Sverige ska dras med i krig. Därför att landsbygden i Serbien och Kosovo är full av utarmat uran från Natos bomber och därför att den afghanska byn Tarok Kolache inte finns mer. Därför att bland Sveriges unga är en majoritet emot ett Nato-medlemskap. Och så vidare. 

– Nato är också en representant för världens smutsigaste industri: den militära.  

Karin Z Sunvisson menar att Nato i slutändan är en kärnvapenpakt och att ett svenskt medlemskap i den skulle tillintetgöra Sveriges trovärdighet i arbetet för en kärnvapenfri värld. 

– Den kärnvapenupprustning som Nato är med och driver på kan bara sluta på ett sätt – att en bomb till slut används. 

Mer information – och fler teckningar – finns på moment2022.se och instagram @tecknaruppropetmoment2022