Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: SD fångar upp missnöjet

Intrycket av Uppdrag Gransknings "De nya socialdemokraterna?” är att det finns kamplust på gräsrotsnivå. En del får utlopp för ilskan genom att stödja SD. Andra hoppas fortfarande på att sossarna ska radikaliseras och driva en arbetarpolitik. Allt talar för att bägge grupper kommer att bli besvikna.

Skärmdump: SVT

Är Sverigedemokraterna De nya socialdemokraterna? Frågan ställs av SVT:s Uppdrag granskning. De utgår från en opinionsundersökning från 2019 där var fjärde LO-medlem uppgav att de skulle rösta på SD.

Att SD gärna framställer sig själva som som ett arbetarparti räcker inte. Det är politiken som avgör, och då blir svaret nej.

Intervjun med SD:s Mattias Karlsson är avslöjande. Han förtydligar att SD är ett socialkonservativt parti. Klasskamp är uteslutet. I stället gäller samarbete mellan fack och företag. I sann korporativistisk anda framställs företaget och arbetarna som en familj.

Reportageteamet beger sig till det ”röda Ådalen” för att intervjua aktiva socialdemokrater och de som lämnat för SD. Fram träder en bild av frustration både hos socialdemokraterna och ”avhopparna”. En brokig samling. Besvikelse över skillnaden mellan socialdemokraternas tjusiga fraser och verkligheten. Nedläggning av skolor. En välfärd som inte håller vad som utlovas. En landsbygd som utarmas.

Ett antal av SD:arna kan definieras som proteströstande reservsossar. Deras motivation är att de vill ”röra om i grytan”. 

Intrycket av programmet blir att det ändå finns kamplust på gräsrotsnivå. En del får utlopp för ilskan genom att stödja SD. Andra hoppas fortfarande på att sossarna ska radikaliseras och driva en arbetarpolitik. Allt talar för att bägge grupper kommer att bli besvikna.

En socialdemokratisk fackföreningsordförande frågar sig, angående januariöverenskommelsen, hur han ska kunna gå ut till sina arbetskamrater med uppmaningen att rösta på Socialdemokraterna. Las-överenskommelsen framställs som en draksådd. Ett frö som leder till facklig tystnad. En undersköterska berättar hur stolt hon var när Kommunal tog strid mot Las-uppgörelsen och hur besviken hon blev när de skrev under.

De nya socialdemokraterna? är sevärt. Och visar på det motstånd och den kampvilja som ändå finns. Hur missriktat det än må vara. Etablissemanget må darra när arbetarjätten en dag kräver sin rätt.