Hoppa till huvudinnehåll

Stor ökning av sprängningar 2019

257 sprängningar skedde förra året. Men färre än 1 av 10 utredda fall leder till åtal.

Antalet sprängdåd nästan fördubblades 2019 jämfört med året innan. Men färre än ett av tio klaras upp.
Free SVG

2019 skedde 257 sprängningar i Sverige, en markant ökning jämfört med 2018 då antalet anmälda fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning var 162.

Vad ökningen beror på är oklart, men en faktor kan vara att vapenlagstiftningen skärpts, samtidigt som det är lätt att få tag i sprängmedel. Bland annat har polisen identifierat dynamit från Polen, men man misstänker också att en del stjäls från byggen.

Enligt Nationella bombskyddets chef Marie Borgh skiljde sig 2019 mot föregående års sprängningar.

– 2018 riktades sprängningarna mycket mot näringsidkare, som pizzerior och restauranger. Under 2019 sprängdes det mera mot folks bostäder, utanför portar och villor. Risken för att utomstående ska skadas ökar, säger hon till Aftonbladet.

Även början av 2020 har sett ett antal sprängningar, bland annat den ovanligt kraftiga detonationen på Östermalm i Stockholm. Den 22 januari greps en känd kriminell 35-årig man för dådet. Mannen har enligt uppgift kopplingar till Bandidos.

Samma mc-gäng misstänks även ha varit inblandat i explosionen i Linköping i somras, som en del i en konflikt med de relativt nyetablerade konkurrenterna No Surrender.

Tidigare i januari meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han redan i år vill se straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling. Frågan är hur straffskärpningar ska öka den låga uppklarningsfrekvensen på sprängdåd. Av de 92 sprängningar som utreddes 2019 ledde endast sju till åtal. Fler än 90 procent av brotten är alltså ouppklarade.

Detta kan delvis bero på att målen för dåden sällan vill tala med polisen, och att anstiftarna av brotten sällan är desamma som de som utför dem.

Den låga uppklarningsprocenten gör det också svårt att dra några generella slutsatser om sprängningarna, men enligt Nationella bombskyddet var den typiska sprängningen 2019 en hemmagjord bomb som detonerar i ett bostadsområde, och syftade till att skrämma en kriminell person.

Palle Nilsson, kommenderingschef för polisens Operation rimfrost mot organiserad kriminalitet, säger till Västerbottenskuriren att man på sikt måste få bort ”svansen av barn” som hamnar i kriminalitet genom att exempelvis gömma vapen och knark.

– Men vi måste jobba på flera nivåer. Vi måste ta bort förebilderna inom den kriminella miljön, måste ta bort de ungdomar som utför det, och vi måste jobba med de barn som tvingas in i den här miljön.

Under 2020 kommer Nationella bombskyddet tillsammans med Säpo, Försvarsmakten och Nationellt forensiskt centrum arbeta med att sammanställa fakta om sprängningarna. Syftet är att få en bättre bild av läget i Sverige och internationellt.

Fakta

Sprängdåd i år

Jakobsberg, Stockholm (6/1)

Centrum, Uppsala (13/1)

Östermalm, Stockholm (13/1)

Annelund, Malmö (21/1)

Husby, Stockholm (21/1) 

Kista, Stockholm (21/1) 

Hageby, Norrköping (22/1)