Hoppa till huvudinnehåll

”Strejkerna är nödvändiga”

I Stockholm samlades strejkande hamnarbetare på torsdagsmorgonen till möte i Frihamnen.

Medlemmar i Hamnettan under torsdagsmorgonens punktstrejk.
Jenny Tedjeza

Idag fortsatte Hamnarbetarförbundet med punktstrejker i Stockholm, Sundsvall, Gävle och Karlshamn. Proletären var på plats i Stockholm där flera strejkande samlades i Frihamnen.

– Stämningen är väldigt god bland alla tjejer och killar som är här och det finns en kampvilja, säger Hamnettans ordförande Peter Ströbæk.

– Jag hoppas verkligen att vi kommer överens med arbetsgivarna, annars drabbar det tredje part och det vill inte vi.

Att strejken är nödvändig är alla hamnarbetare som Proletären pratar med överens om. Någon tycker att förbundet borde gå ut hårdare, andra ser strejken som ett nödvändigt ont.

– Egentligen vill vi bara jobba och fortsätta med våra liv, säger Henock Tadesse.

Jenny Tedjeza / Henock Tadesse

I Stockholm är hamnarbetarna utspridda på många olika arbetsplatser. Viking Lines och Silja Lines terminaler samt värmeverket har blivit undantagna från arbetsgivarens lockout som annars gäller fram till midnatt. Många som samlas på strejkmötet i Frihamnen kommer därför gå tillbaka till jobbet när punktstrejken är över.

Men hamnarbetare som jobbar i färjeterminalerna berättar att de bara får vara på arbetsplatsen när en färja lägger till. Mellan båtarna måste de lämna arbetsplatsen. Ett maktspråk karakteristiskt för hela hamnkonflikten.

En effekt av Sveriges Hamnars policy om att stänga ute Hamnarbetarförbundet från all information, förhandling och samverkan är att förbundets skyddsombud har stängts av från sina uppdrag.

Enligt Peter Ströbæk är ett konkret arbetsmiljöproblem för hamnarbetarna i Stockholm att lokalerna för ombyte är för små. Men trots att arbetsköparna inte uppfyller kraven på ett visst antal kvadratmeter per person kan skyddsombuden nu inte ingripa.

– Allt är helt fel på grund av att vi inte kan vara med och påverka.

Hamnettan har fram tills nu haft ett lokalt avtal med Stockholms hamn, men det är också uppsagt på grund av Sveriges Hamnars policy.

– Förut diskuterade vi driften tillsammans men nu pratar de inte ens med oss. Vi kommer bara hit och jobbar.

Varför tror du Sveriges Hamnar gör så här?

– De vill bara ha en fackförening, det är ju enklare. Men jag är helt övertygad om att det skulle fungera att ha två likalydande avtal.

Flera hamnarbetare Proletären pratar med lyfter fram den delen av konflikten som handlar om den demokratiska rätten att själv få välja hur man vill organisera sig.

Ett medlemskap i Transportarbetareförbundet skulle bland annat innebära att ekonomiskt stödja Socialdemokraterna.

För medlemmarna i Hamnarbetarförbundet är självständigheten viktig.

– Konflikten blir så klart politisk, säger Peter Ströbæk, men vi som förbund är inte politiskt. Våra medlemmar röstar nog på alla olika partier.