Hoppa till huvudinnehåll
Av

George Mavrikos: Vilken typ av fackförening vill vi ha?


De två dominerande ”fackliga internationalerna” är Fackliga världsfederationen (WFTU) och Internationella fackliga samordningen (ITUC). På WFTU:s kongress i Aten framfördes mycket kritik mot ITUC och dess medlemsorganisationer, varav svenska LO är en.

I sitt invigningstal ställde Fackliga världsfederationens generalsekreterare George Mavrikos ITUC:s klassamarbetslinje mot WFTU:s klasskamp och antiimperialism:

    ”Vilken typ av internationell fackföreningsrörelse är den globala arbetarklassen i behov av?

    • En rörelse som är i samklang och allierad med det kapitalistiska systemet och vill ’modernisera det’, eller en rörelse som representerar arbetarklassen och dess allierade och tar strider mot kapitalisterna för att kasta omkull utsugarsystemet?

    • En rörelse som stöder imperialistiska krig i Irak, Afghanistan, Libyen och Jugoslavien, eller en rörelse som tar strid mot imperialismen och de orättfärdiga krigen och som kämpar för fred och vänskap mellan folken?

    • En rörelse som försöker ena arbetarklassen för att samarbeta med monopolen och de multinationella företagen enligt klassamarbetslinjen, eller en rörelse som står för klasskampslinjen och förenar hela arbetarklassen utifrån dess klassintressen?

    • En rörelse som stöder Israels politik, som förtalar Kuba, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Iran och Nordkorea, eller en rörelse av proletär internationalism som tydligt försvarar det palestinska folkets rätt till sitt hemland, som stöder den kubanska revolutionen och försvarar varje folks rätt att själva bestämma över nuet och framtiden?

    • En byråkratisk, elitistisk rörelse med lyxiga kontor och höga löner, eller en rörelse vars lokala, nationella och internationella ledarskap identifierar sig med arbetarklassen, fattiga bönder, ungdomar, kvinnor, invandrare och ursprungsfolk?

    Vårt svar på dessa frågor är klart: Vi fortsätter på klasskampens väg, mot imperialism och kapitalism. För en värld utan en människas exploatering av en annan. För en framtid som tillhör världens arbetare.”