Hoppa till huvudinnehåll

Tre tysta minuter för kulturen

Klockan 20.15 på fredagskvällen tystnade kultur-Sverige. Under tre tysta minuter manifesterade skådespelare, sångare, dansare och vanliga intresserade människor mot nedskärningarna på kulturområdet.

"Det är dags att visa att kulturlivet inte låter sig nedmonteras!", skrev arbetsgruppen i ett pressmeddelande inför manifestationen. Över 2000 kulturarbetare av olika slag har också skrivit under en namninsamling till stöd för kulturen.
Janne Bengtsson

På Norrmalmstorg i Stockholm samlades runt 500 personer för att protestera mot den SD-ledda regeringens nedskärningar på kulturen. Exakt klockan 20.15 stannade all aktivitet på torget av i tre tysta minuter.

Andreas Boonstra, regissör, dramatiker, skådespelare och konstnärlig ledare på Moment teater i Gubbängen i södra Stockholm, gjorde sig i ett tal till talesman för det som den politiska högern nu kallar ”kultureliten”. Andreas Boonstra lever mitt i den åtstramning som kultursektorn nu går igenom.

– Läget är allvarligt. Kulturen har urholkats under lång tid nu. De anslag vi får… just nu håller alla tummarna för att de ska ligga kvar på samma nivå, inget tyder ju på att de ska öka. Och ligger de kvar, så innebär ju det i alla fall en stor minskning med tanke på inflationen. Argumentet att det skärs ner på allt i samhället är falskt; det finns saker det alltid verkar finnas pengar till. Nu finns det till exempel pengar till att ge eliten en stor skattesänkning, säger Andreas Boonstra till Proletären.

I den moderatledda men SD-styrda regeringens höstbudget fick kulturen 1,1 miljard mindre än förra året. Nedskärningarna stod kvar i vårbudgeten. Runt om i landet går kulturinstitutioner på knäna; nedskärningarna griper in lokalt över hela landet. Norrköping, där kommunalrådet Sophia Jarl (M) vill skrota kulturbudgeten och anser att kultur-Sverige styrs av en ”bortskämd elit”, har blivit ett skyltfönster för borgerlig kulturpolitik.

Janne Bengtsson
Andreas Boonstra var en av talarna på Norrmalmstorg. Liknande manifestationer hölls på flera orter, bland annat i Göteborg i form av ett fackeltåg.

– Visst finns det en elit. Den får skattelättnader nu, samtidigt som kultur, omsorg och skola ställs mot varandra, förväntas ”anpassa” sig till nedskärningarna och ”dra sitt strå till stacken i ett exceptionellt ansträngt ekonomiskt läge”. Där har vi en bortskämd elit som bevakar sina privilegier, säger Andreas Boonstra.

Han menar att angreppet mot kulturen började redan 2009, när KD-ledaren Göran Hägglund talade om ”verklighetens folk” och satte dem i motsatsställning till kulturlivet. Sedan dess har KD gått långt till höger och är idag närmast ett lydparti till SD. Andreas Boonstra varnar för ett ökat sverigedemokratiskt inflytande över kulturen.

– Blir det så, då kan det smälla till ordentligt. Rent ideologiskt är det där hotet ligger. Hos SD hittar man det tydliga angreppet mot samtidskulturen. Man vill satsa på ”kulturarvet”. Det är ett riktigt hot… då skulle kulturbudgeten kunna halveras i ett slag.

Tre tysta minuter för kulturen
En liknande manifestation hölls i Göteborg samma dag.

Den traditionella högern börjar också i högre grad än tidigare plocka upp den sverigedemokratiska kultursynen.

– Den högern har ju tidigare under lång tid varit rätt ointresserad av kulturen, och det har väl varit både bra och dåligt… men jag vet inte exakt var den befinner sig just nu, menar Andreas Boonstra. Det finns en risk att SD driver den traditionella högern framför sig, det kan absolut hända, men jag tror inte att det kommer att ske precis just nu.