Tre vapenaffärsskandaler vi minns
Sverige tog hjälp av Dr Alban för att sälja krigsprodukter i Sydafrika, underjordiska kontrakt i Brasilien och Patriotaffären. Minns du de svenska vapenaffärsskandalerna?
Göran Persson och Dr Alban i Sydafrika
Jasaffären med Sydafrika kanske är mest ihågkommen för den så kallade Sydafrikaveckan, då statsminister Göran Persson reste ner för att marknadsföra Saabs krigsprodukter, och Sveriges ambassad i Pretoria förvandlades till ett regelrätt säljkontor.
Satsningen innehöll bland annat en arenakonsert i Soweto med plats för 30.000 i publiken. Artisterna Dr Alban, The Real Group och Uno Svenningsson fick dock nöja sig med en publik på tre (!) personer.
Själva affären gick bra, och Sydafrika beställde 28 Jas 39 Gripen-plan, en affär värd 15 miljarder kronor. Hundratals miljoner kronor misstänks ha betalats ut i mutor för att få affären att gå i lås, bland annat till representanter för den sydafrikanska regeringen och fackföreningsrörelsen.
Nya uppgifter som stärker misstankarna har framkommit så sent som 2017. Saabs dåvarande vd, Bengt Halse, erbjöds av Expressen att kommentera uppgifterna.
– I helevete heller, svarade han. Det är ett passerat stadium i mitt liv, jag håller på med biodling nu.
Kampanjeckan 1999 avslutades med en fotbollsmatch mellan Sverige och Sydafrika. Sydafrika vann med 1-0.
Underjordiska kontrakt i Brasilien
Först lockade Frankrikes dåvarande president Sarkozy med en permanent plats åt Brasilen i FN:s säkerhetsråd, om landet valde franska flygplan, och inför presidentvalet 2014 var det oklart om Dilma Rousseff skulle få sitta kvar.
Det såg alltså osäkert ut för Saabs mångmiljardsaffär med Brasilien. Den svenska regeringens beviljande av 60 nya Jasplan till försvarsmakten hängde dessutom på att Wallenbergarna sålde minst 20 plan till ett annat land.
Saab fick således satsa stenhårt på lobbyister med känningar inom näringslivet, politiken och fackföreningsrörelsen i Brasilien. Till och med dåvarande IF Metall-ordföranden Stefan Löfven åkte ner och kampanjade för Jasplanen. Svenska staten erbjöd sig att låna ut pengar.
Efter att ha sockrat med en del så kallade motköp fick Saabs dåvarande vd Håkan Bushke äntligen träffa ett gäng flygofficerare i en av flygvapnets underjordiska bunkrar. Där, bara dagar före presidentvalets avgörande omgång, undertecknades försäljningen av 36 Jasplan.
Tummen upp för sämre och dyrare system
I Patriotaffären 2018 är Sverige köpare istället för säljare. Försvarsmakten önskade sig ett nytt luftvärnssystem, och valet föll på USA:s Patriot. Detta trots att det är tre gånger så dyrt som det franska alternativet, och dessutom sämre.
28-miljardersaffären kommer dock, enligt den amerikanska militära myndigheten DSCA, att ”stödja interoperabilitet med amerikansk trupp och Natotrupp”. Försvarsminister Peter Hultqvist fick som han ville.