Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals demonstrerade för fredsförhandlingar

I Storbritannien och Tyskland höjdes tusentals röster mot vapenexport och för fred.

Protest i London: ”Wages not Weapons” (Löner, inte vapen)
CND

I helgen hölls flera fredsdemonstrationer i Europa, där deltagarna krävde att de olika regeringar som blandat sig in i kriget i Ukraina skall verka för avspänning och fred istället för att elda på konflikten.

Brittiska Stop the War och Campaign for Nuclear Disarmament samlade omkring 4000 demonstranter i London, enligt Morning Star. De marscherade från BBC:s huvudkontor vid Portland Place till Trafalgar Square med paroller som ”Nej till den ryska invasionen, nej till Nato och nej till kärnvapenkrig!”.

Den brittiska konservativa regeringen har blandat sig i mycket i konflikten. Som Proletären skrev förra veckan bidrog landets före detta premiärminister Boris Johnson till att stoppa fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina och Storbritannien hör till de länder som exporterat mest krigsmateriel till Zelenskyjs armé.

Storbritannien är också ett av de länder i Västeruropa som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen, som delvis beror på sanktionerna mot Ryssland. Detta berördes bland de fackliga representanter som talade på demonstrationen.

– Vi ser nu den största attacken [mot oss] på generationer. Vi ser den attacken för vi har fått höra att det inte finns några pengar. Alla såg premiärminister Rishi Sunak iklädd stor hjälm i sitt nya blänkande stridsplan. Men blänkande nya stridsplan finansierar inte vården, som just nu går på knäna, eller betalar alla lärare och läkare och brevbärare och sjuksköterskor lönerna som de kräver och som vi alla vet att de förtjänar, sade Carlos Barro från transportfacket RMT.

I Berlin samlades över 10.000 demonstranter vid Brandenburger Tor, skriver Deutsche Welle. Enligt andra källor uppemot 50.000.

Demonstranterna krävde ett omedelbart stopp på Tysklands vapenleveranser till Ukraina och att den tyska regeringen skulle trycka på för fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina.

Förra året exporterade Tyskland krigsmateriel till Ukraina till ett värde av 8,35 miljarder euro. Nu senast kom beskedet att landet vill skicka ett 80-tal moderna Leopard-pansarvagnar till kriget. 

En av arrangörerna till protesten var Sahra Wagenknecht, som gjort sig känd för att vara något av en frifräsare inom vänsterpartiet Die Linke, samt freds- och kvinnokampsveteranen Alice Schwarzer. Deras ”Manifest för fred” på change.org har undertecknats av över 700.000 personer, men de anklagas alltjämt av bland annat den tyska högern för att bara gå Putins ärenden.

– Det handlar om att få ett slut på ukrainarnas fruktansvärda lidande och döende. Det handlar om att få Ryssland till förhandlingsbordet, istället för att ha igång ett oändligt utmattningskrig, till vilket det pumpas in mer och mer vapen, sade Wagenknecht under demonstrationen.