Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Krönika: Tystnad råder

I svensk public service går det att rapportera om hur bebisar dör på strömlösa sjukhus i Gaza utan att ens nämna Israel. Medan israeliska ministrar talar öppet om att det som pågår är en andra Nakba – en etnisk rensning av palestinier.


SVT:s Aktuellt måndag 13 november:

– När det gäller situationen inne i Gaza så säger Världshälsoorganisationen WHO att Gazas största sjukhus, al-Shifa, inte längre fungerar som ett sjukhus. Sjukhuset saknar sedan flera dagar tillbaka el, vatten och mediciner, säger Nike Nylander.

– Och det här ska bland annat ha lett till att kuvöser till för tidigt födda bebisar ska vara avstängda. Bilden som vi ser här ska enligt nyhetsbyrån AP vara tagen igår söndag av en doktor på sjukhuset. Omkring 2.300 människor befinner sig på sjukhuset enligt Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement, fyller Jon Nilsson i och går vidare:

– Och så Sverige. En kvinna i 20-årsåldern…

Vad är det som har hänt? Hur kan vi visas en bild på livlösa spädbarn utan att vi får veta vem som är skyldig till detta vansinniga brott mot försvarslösa nyfödda? Och varför finns det inte el, vatten och mediciner på Shifa-sjukhuset?

Varför befinner sig 2.300 människor – ”enligt Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement” – på sjukhuset och väntar på att dö? Och varför får ingen komma in och hjälpa dem?

Det är ockupationsmakten Israel som mördar de nyfödda barnen vi just sett på skärmen, ändå nämns Israel inte ens i inslaget. Det är som om det pågående folkmordet i Gaza bara var en tragisk olycka. 

Döda bebisar har annars tidigare använts för att piska upp stämningar och motivera krig. 1990 ledde vittnesmålet från en vårdarbetare i Kuwait, som sett irakiska soldater slita spädbarn ur kuvöser för att låta dem dö på golvet, till det första Irakkriget. 

Senare kom det fram att ”vårdarbetaren” var dotter till Kuwaits ambassadör i USA och att hon inte ens varit i landet då det skulle ha hänt.

Och för bara en månad sedan, i samband med det palestinska motståndets attack på Israel den 7 oktober, spred USA:s president lögner om hur Hamas skulle ha halshuggit bebisar – lögner som Vita huset fick dementera, men som fortfarande används som ursäkt för Israels pågående folkmord i Gaza.

Skillnaden är bara att de palestinska spädbarnen som dör är verkliga. Och att Israel faktiskt mördar dem, genom att kollektivt bestraffa alla civila palestinier i Gaza för Hamas attack på Israel den 7 oktober. Men verkliga palestinska bebisar är inte värda någonting jämfört med fiktiva halshuggna israeliska barn.

Tidigare samma dag. Sveriges Radios Studio ett ska diskutera ”det oförsonliga hatet på båda sidor”. 

Men SR:s mångåriga Mellanösternkorrespondent kommer aldrig till palestiniernas lidande. Cecilia Uddén fastnar i det ”bestialiska” våld som hon visats av den israeliska armén i en film från den 7 oktober och pratar urskuldande om en israelisk kvinna som ”inte kan känna något för de där barnen i Gaza efter det vi har sett här”.

En nyhet från Israel: Jordbruksministern Avi Dichter säger öppet att Israel genomför en andra Nakba – folkfördrivningen av hundratusentals palestinier då Israel bildades 1948 – i Gaza.

I Sverige tvår medlöparna sina händer, stänger öronen för de palestinska barnens dödsångest och vänder blicken åt andra hållet medan Israels folkmord fortsätter.

I Aktuellt intervjuas utrikesminister Tobias Billström, som lägger skulden på de fler än 500 svenska medborgare som är instängda i Gaza på dem själva, eftersom UD avrått från resor till Gaza. 

Det offentliga Sverige är tyst om folkmordet. Må de hemsökas av skriken från Gazas barn i sina mardrömmar, när världen vaknat ur den här.