Hoppa till huvudinnehåll

Utebliven coronabonus för vårdanställda

Moderaterna lovade 5.000 kronor i bonus till de arbetare som tagit stort ansvar under coronapandemin. Men när frågan behandlades i fullmäktige i Stockholm, röstade M emot.

När det väl kom till kritan röstade M ner förslaget om bonus till vårdpersonalen.
Moderaterna Montage: Proletären

När coronapandemin rasade som värst i fjol, gick Moderaterna på olika håll i landet ut med löftet om 5.000 kronor i bonus till de arbetare inom vård- och omsorgssektorn som slitit hårt under den intensiva kampen mot smittan.

Men när M i Stockholm hade chansen att göra allvar av sitt löfte under fullmäktigemötet i onsdags, röstade de emot. Också Miljöpartiet, samt liberalerna, KD och centern röstade emot bonusen.

Stockholm är en rik kommun, med miljarder i kassakistan. Miljoner kommer från den ersättning som staten betalade ut förra året i kompensation för de extra personalkostnader som kampen mot covid-19 krävde.

Moderaterna tog chansen att profilera sig på sjukvårdspersonalens hårda jobb. I ett uttalande skrev partiets ekonomisk-politiska taleskvinna Elisabeth Svantesson att ”vi föreslår nu ett Coronatillägg – ett lönepåslag på 5.000 kronor till de sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och läkare som jobbar inom ramen för corona” samt att ”det är inte mer än rättvist. Deras viktiga insatser ska belönas med mer än applåder och glada tillrop”.

Stockholmshögerns ledare, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, hängde på och prisade vårdpersonalens insatser: ”stadens anställda har gjort fantastiska insatser under en mycket svår period […] vi känner alla stor tacksamhet men också stolthet över förmågan att ställa om tillsammans”.

Men när det väl gällde fick vårdarbetarna varken pengar, glada tillrop eller applåder av M. De fick ingenting.