”V mer intresserade av att skicka vapen än att Sverige ska stå utanför Nato”
Vänsterpartiet och Centerpartiet vill skicka stridsflyg till kriget i Ukraina så snart som möjligt, utan att vänta på att Turkiet ratificerar Sveriges Natoansökan. ”Vänsterpartiet verkar vara mer intresserade av att skynda på vapensändningarna än att Sverige ska stå utanför Nato”, säger Kommunistiska Partiets ordförande Povel Johansson.
I tisdags meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) att regeringen bett Försvarsmakten utreda hur ett eventuellt beslut om att skicka stridsflyget Jas 39 Gripen till Ukraina skulle påverka Sveriges försvarsförmåga.
Riksdagspartierna är i stort redan överens – Sverige bör skicka det Saabtillverkade planet till Ukraina. Det finns dock lite olika åsikter om vilka förutsättningar som borde uppfyllas innan ett sådant beslut kan tas.
Majoriteten av partierna anser att Sverige måste bli medlem i Nato först, medan Sverigedemokraterna fortfarande inte svarat på hur de ställer sig. Två partier vill däremot hasta på och anser inte att det behöver vara ett kriterium för att skicka ner stridsflyget: Vänsterpartiet och Centerpartiet.
I en intervju med Aftonbladet strax efter president Zelenskyjs besök i Sverige i slutet av augusti gick Centerpartiets ledare Muharrem Demirok ut och krävde att regeringen ska slopa kravet på Natomedlemskap, en åsikt som Vänsterpartiets partiledare direkt ställde sig bakom och applåderade med ett meddelande på X (före detta Twitter).
– Hela debatten visar att det inte finns någon utrikespolitisk opposition i Sveriges riksdag och de som jublar mest är de svenska krigsprofitörerna som får sälja mer vapen, säger Kommunistiska Partiets ordförande Povel Johansson.
– Mer vapen till Ukraina kommer bara förlänga kriget och lidandet. Det som krävs är ett vapenstillestånd och fredsförhandlingar.
Att Vänsterpartiet är ett av de partier som går längst förvånar honom inte.
– Vänsterpartiet har sedan länge slutit upp bakom västimperialismen, det visar inte minst deras ställningstaganden för Natos bombningar av Libyen och ockupationen av Afghanistan. Vänsterpartiet verkar vara mer intresserade av att skynda på vapensändningarna än att Sverige ska stå utanför Nato.
Beskedet om Jas-utredningen kommer mitt i den pågående krigs- och rustningshetsen. Regeringens förslag i höstbudgeten är att lägga 119 miljarder på militären under 2024. Ett extra tillskott på 22 miljarder från föregående år.
– Pengarna måste tas någonstans ifrån och det är välfärden som får betala. Den redan underfinansierade vården och omsorgen i regioner och kommuner står inför massiva nedskärningar. Likadant är det med underhållet av infrastrukturen i Sverige, som är i behov av massiv upprustning, säger Povel Johansson.
– Är det inte där pengarna borde läggas? Och om det nu är så viktigt att satsa på försvaret så är väl fler vårdplatser och en fungerande järnväg minst lika viktigt för Sveriges försvar som att köpa in mer vapen till krigsmakten.