Hoppa till huvudinnehåll
Av
Socionom

Krönika: Var ska man bo i kapitalismens Sverige?

Heimstaden vill höja månadshyran för sina hyresgäster med ytterligare två procent från och med 1 juli 2023. En höjning utöver den redan rekordhöga höjningen på fem procent.


Jag var på lägenhetsvisning för några dagar sedan. Det var en ljus och aningen sliten fyrarumslägenhet strax i utkanten av centrala Malmö. Hyresvärden Heimstaden hade kallat cirka tio intressenter till visningen och det var gott om barn som sprang omkring och öppnade garderobsdörrar, busade och inredde sina framtida rum.

Malmö har likt andra storstäder i Sverige en kronisk bostadsbrist vilket slår hårt mot barnfamiljer som saknar möjlighet att köpa sin bostad. De större lägenheterna är få och hyreskostnaden är ofta mycket hög. Detta hindrade dock inte fastighetsägarna att i hyresförhandlingarna för 2023 kräva skyhöga hyreshöjningar.

De hänvisade till ökade kostnader och skenade inflation när de meddelade för hyresgästerna att kravet var 10-20 procent i hyreshöjning. I Malmö landade hyresförhandlingarna för 2023 på rekordhöga fem procent.

Månadshyran för lägenheten jag var och tittade på var strax över 12.000 kronor efter årets höjning. Med en hyra på den nivån är det många som inte har råd att flytta in – eller som, likt jag själv, skulle behöva lägga halva månadslönen på boendet.

Så där stod vi uppställda längst med trapphusväggen och lyssnade när Heimstadens representant berättade om lägenheten. Efter prat om inflyttningsdatum och tvättstugor meddelar representanten att Heimstaden vill höja månadshyran med ytterligare två procent från och med 1 juli 2023. Detta är alltså en höjning av hyran utöver den redan rekordhöga höjningen på fem procent.

Det blir tyst i trapphuset medan vi lydigt traskar upp till lägenheten. Heimstaden, som är en av Sveriges största privata hyresvärdar, gjorde en förvaltningsvinst på två miljarder kronor under 2021.

Detta är inget för branschen anmärkningsvärt, utan vi kan se hur de svenska fastighetsägarna tjänar mer och mer pengar på oss. Likaså kan vi se en ökande koncentration för ägandet av bostadsbeståndet där några få storföretag förvaltar stora delar av Sveriges hyresbestånd.

Att hyresvärden vill åt mina surt förvärvade slantar är inte så förvånande, men samtidigt väcks en ilska inom mig. Jag blir arg på mig själv som inte säger ifrån, inte markerar mot den bottenlösa girigheten som råder inom branschen. Vi hyresgäster är lämnade åt våra öde och vår intresseorganisation Hyresgästföreningen saknar politisk vilja att stå upp för sina medlemmar.

Hur ska vi då möta fastighetsägarnas offensiv? Det enkla svaret är att vi tillsammans behöver organisera oss för en motoffensiv. Genom att ställa krav på våra representanter inom hyresgäströrelsen och organisera oss för en mer konfrontativ linje mot fastighetsägarna kan vi flytta fram våra positioner.

Vi behöver också prata med våra grannar och visa att vi inte behöver tolerera skyhöga hyror och låg standard. För att verkligen få till stånd en human bostadspolitik som möter folkets behov behöver vi dessutom organisera oss för socialismen.

Dessa tankar behöll jag dock för mig själv under lägenhetsvisningen, jag knöt istället handen i fickan och lunkade hem till min dyra lilla lägenhet.

Max Möller
Hyresgäst och medlem i Kommunistiska Partiet Malmö