Hoppa till huvudinnehåll

Veteraner mot Nato: ”Alla blev skitskraja över en natt”

Björn Forseth och Gustav Fröding har båda bakgrund inom Försvarsmakten, och har gjort flera utlandstjänster – men är kritiska mot Nato.

Stridsfordon från Gotlands regemente under krisgsövningen Baltops 22 förra sommaren. Infällda: Björn Forseth och Gustav Fröding.
Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten - Infällda foton: Privat

Även inom Försvarsmakten finns de som är kritiska mot Sveriges medlemskap i Nato. Proletären har pratat med två före detta militärer som är kritiska till utvecklingen.

– Det som hänt med Ukrainakriget är egentligen inget nytt. Vi har alltid vetat var Ryssland står utrikespolitiskt och vår neutralitet har tjänat oss gott i 200 år. Jag är helt emot att vi ska gå med i Nato, precis som Socialdemokraterna var för bara något år sedan, säger Björn Forseth, före detta reservofficer som gjort utlandstjänst i bland annat Bosnien.

Han menar att Sveriges säkerhet inte stärks av ett Natomedlemskap. Samtidigt påpekar han att närmandet till Nato började innan Rysslands anfall på Ukraina.

– Vi har blivit injagat i ett hörn och våra politiker blev skitskraja över en natt. Plötsligt bytte alla åsikt, säger Björn Forseth.

Gustav Fröding är före detta jägarsoldat och har gjort två utlandstjänster i Bosnien under FN- och Natoflagg. För några år sedan väckte han uppmärksamhet när han bar en fredsflagga i en veteranparad, vilket Proletären skrev om. Hans resa mot att bli fredsaktivist började när han åkte ned civilt till krigsområdena där han tidigare tjänstgjort som militär.

– Jag fick en helt annan bild av vad Natos egentliga syfte var. En slags väpnad gren för västvärlden som går ut på att upprätthålla och expandera vårt ekonomiska system.

– Jag har jobbat med olika biståndsprojekt i Afghanistan, Bosnien och Ukraina. Och om jag kan åka till Afghanistan med några tusen och göra skillnad, varför lägger vi då ned miljarder på vapen?

Privat
FN- och Nato-veteranen Gustav Fröding med afghanska skolflickor.

Här blir FN-veteranen Gustav utslängd ur veteranparaden

Gustav Fröding menar att dagens retorik kring Natomedlemskapet liknar den under USA:s krig mot terrorismen när George W Bush sa att man antingen var med, eller emot USA.

– Du måste kunna kritisera ett samhälle du lever i utan att för den skull vara på den andra sidan. Jag kan inte så mycket om Ryssland men jag bor i väst och ser vad som händer här. I varje västland monteras välfärden ned. Medborgarna blir mer och mer skuldsatta. Det är en utveckling jag är mycket kritisk mot.

Björn Forseth menar att Sveriges inträde i Nato innebär ett definitivt slut på vår tidigare roll som fredsförhandlare i vissa konflikter. Han citerar en rubrik från tidningen Folket i bild/kulturfront.

– “Vad än Magdalena eller Ulf säger – I Nato är vi alla USA:s och Natos lakejer…” Vi var på god väg att återupprätta försvaret. Nu har vi plötsligt ett försvar som kan användas av en annan makt.

Hur var tongångarna kring Nato när du var aktiv?

– Den officiella bilden har varit att man röstar höger och är för Nato. Men jag minns att det fanns många ärrade officerare som hyste respekt för till exempel vietnameserna och det skulle de inte gjort om de var för Nato. Det gick att diskutera det mesta inom svenska försvaret på min tid, säger Björn Forseth.

Gustav Fröding, som tjänstgjorde flera år senare än Björn Forseth, menar att debattklimatet inom Försvarsmakten förändrats ordentligt.

– Jag var militären som var värst i klassen. Och jag vet hur många miltärer tänker och känner. Det finns en väldig aggression mot motståndaren. Du kan självklart inte stå på fiendens sida, men nu har det gått så långt att det finns åsikter som du inte får tycka och tänka om du ska passa in.