Hoppa till huvudinnehåll

”Vi behöver mobilisera vanliga medlemmar”

– Passiviteten är helt horribel, men det är väl precis så sossarna i fackklubben vill ha det, säger SKF-arbetaren Gabriel Olausson.

Gabriel Olausson, Kommunisternas partiförening på SKF i Göteborg.
Montage: Proletären

– Vi såg så fort vi kom till mötet att vi inte skulle få igenom uttalandet. berättar Gabriel Olausson efter verkstadsklubbens årsmöte. 

– Det var knappt några engagerade arbetare där, bara fackrepresentanter och medlemmar i S-föreningen. 

Gabriel Olausson och de andra i Kommunisternas partiförening på SKF i Göteborg lämnade in ett förslag på uttalande för politisk strejk mot inskränkningar i strejkrätten och en höjning av pensionsåldern. Men den röstades ner på årsmötet. 

– Enligt klubbstyrelsen har LO beslutat att man inte använder sig av politisk strejk, att man av princip bara strejkar för att få kollektivavtal. Ett väldigt konstigt uttalande. 

– De menar också att vi ska vänta och se vad utredningen ger. Jag vet inte vad de tror det kommer komma för förslag. Det kommer ju inte bli ett förslag som  bara riktar sig mot Hamnarbetarförbundet.

Årsmötet som röstade ner uttalandet hölls på en lördag. En märklig tidpunkt om man vill engagera medlemmarna, menar Gabriel Olausson.

– Klubben gnäller på att det inte kommer några på fackmötena, men de gör ingenting för att ändra på det. 

Men Gabriel Olausson och Kommunisterna på SKF är också självkritiska. 

– Vi behöver mobilisera våra arbetskamrater, vanliga medlemmar, att komma på fackmötena. Passiviteten är helt horribel, men det verkar som att det är precis så S-klubben vill ha det.