Hoppa till huvudinnehåll

"Vi fortsätter sätta press på politikerna"

Hallå där Johannes Kvarnström, Kommunal Väst, som organiserar protester mot uppstyckningen av Göteborgs Spårvägar...

Johannes Kvarnström berättar om kampen mot uppstyckningen av spårvägen.
Proletären

Vad har hänt sedan beslutet om bordläggning på förra kommunfullmäktigemötet?

– I facket har vi nu fokuserat på informationsspridning. Vi har pratat med medarbetarna via gruppsamtal. För många blir det en aha-upplevelse eftersom hela koncernen berörs. Dessutom har vi varit ute på stan och informerat resenärer och göteborgare.

Ni pekade på farhågor om framtiden för jobben och arbetsvillkoren för anställda inom busstrafiken och trafikantservice. Har ni fått några svar från politikerna på er oro?

– Nej, inte alls. Vi skickade frågor till Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande, i mitten på februari men har fortfarande inte fått svar. Våra medlemmar har också uppvaktat henne personligen utan att få något svar. Det är frustrerande att inte facket på arbetsplatsen blir informerad i en så här viktig fråga.

Har ni haft någon annan kontakt med politikerna?

– Vi har kontakt med de partier som röstade för bordläggning och uppmanat dem att fortsätta agera för att vi ska få mer tid att mobilisera motstånd mot beslutet.

Vilka andra organisationer och nätverk har ni agerat gentemot?

– Flera olika. Nu har vi nyligen haft kontakt med Hyresgästföreningen i Angered, som också är med om en liknande process i frågan om utförsäljningen av bostäder, där beslut hastas igenom utan delaktighet från de som drabbas. Vi kommer agera gemensamt med dem inför fullmäktigemötet. Vi tror att det är viktigt att ena arbetarrörelsen i sådana här frågor.

Ni kallar till manifestation igen utanför fullmäktigemötet på torsdag den 22 mars.

–  Ja, vi kommer fortsätta sätta press på och informera politikerna. Vi tror att det blir fler anställda som kommer på manifestationen och vi hoppas också på en bred uppslutning från resenärer och andra göteborgare. Det är en fråga som rör oss alla, antingen som anställda eller som medborgare.