Hoppa till huvudinnehåll

Visättrabo: ”Vi måste samla folket här”

På lördag kväll står Visättraborna upp för sitt bostadsområde. En manifestation mot de kriminella gäng som för några veckor sedan skottskadade två lekande barn i området.

Eva Ganters och en av medarrangörerna, Jimmy, som arbetar på Visättraskolan.
Foto: Edgar Franco

Två små barn, fem och sex år gamla, skadades när de besköts i en uppgörelse mellan kriminella gäng i Visättra utanför Stockholm.

På kvällen den 21 augusti, exakt en månad efter skjutningen, samlas Visättraborna till en ljusmanifestation i protest mot våldet. Det blir tal, musik och poesi av boende i bostadsområdet i kommundelen Flemingsberg i Huddinge.

– Vi behöver samla folket här. Efter en sådan här sak behöver människor komma samman och känna styrkan och kraften i det, säger Eva Ganters, en av dem som arrangerar manifestationen. Men också för att visa att vi som bor här, det är vi som äger samhället. Vi har makt att själva prägla det samhälle vi bor i och stå upp mot våldet.

– Vi vill visa att vi inte bor i ett anonymt höghusområde med problem, utan att vi är så mycket mer och att vi tillsammans kan göra så mycket mer mot det som händer, säger Eva Ganters till Proletären.

Aktivisterna kring manifestationen på lördag kväll har skapat Facebookgruppen Visättra står upp som på kort tid fått närmare 600 medlemmar. Gruppen kommer att vara aktiv även efter manifestationen.

– Vi har det som en samlingspunkt för att kunna jobba vidare med saker som behövs här, till exempel en ungdomsgård, kanske en återkommande Visättradag eller en julmarknad för att öka trivseln. Men mest som en grupp där vi kan trycka på kommunen. Vi har fått väldigt mycket positiv respons, många har varit med och tagit initiativ. Vi har skapat en samverkansgrupp med kvinnor och män, gamla och unga, människor som är allt mellan forskare och folk med erfarenhet från gatan, berättar Eva Ganters.

– Kommunen lyssnar inte på oss och de sparar in på våra områden, vi ser hur det blir sämre och sämre. Och de försöker lura oss att tro att vi inte kan göra något och visst, det är lätt att gnälla på nätet. Men nu visar vi att vi gör något.

Visättra och Flemingsberg byggdes som en del av miljonprogrammet i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Flemingsberg är ett utpräglat arbetarområde med knappt 16.000 invånare. Andelen med eftergymnasial utbildning är bara 25 procent, enligt statistik från Huddinge kommun. Medelåldern är 34 år och 58 procent av invånarna är födda utanför Sverige. Medelinkomsten 221.000 kronor om året är lägst i kommunen.

Flemingsberg är bara en av de stockholmsförorter som drabbats av skjutningar och det våld som de kriminella gängen utövar. Det så kallade Flemingsbergsnätverket har ett stort våldskapital.

– Det går inte att förhindra våldet med hårdare straff och fler lagar. Polisen gör vad den kan, men det är väldigt viktigt att också vi vanliga människor visar vad vi känner och vad vi står för. Jag tror att det finns en kraft i det, säger Eva Ganters. Det finns människor som gått över gränsen, och de behöver något helt annat än vad vi kan ge dem. Men det finns också de som står och vacklar, som är osäkra och kanske är på väg in på fel spår… Jag tror att dem kan vi hjälpa om vi bryr oss på rätt sätt.