92 fall av hyvling på ett år – trots fackets hashtagkampanj
Totalt 92 arbetsplatser har berörts av hyvling, där företag drar ner på de anställdas arbetstid istället för att säga upp enligt turordningsregler, sedan Arbetsdomstolen i november förra året gav grönt ljus åt metoden.
Enligt tidningen Handelsnytt har 49 arbetsplatser genomfört regelrätt hyvling och utan hänsyn till turordning dragit ner på antalet timmar för de anställda. I 43 fall har företaget hotat med hyvling men efter förhandling antingen sagt upp enligt las-lista eller hyvlat efter turordningslista.
Det var efter att Coop Forum i Örebro 2014 tvingat sina anställda att skriva på nya anställningskontrakt med färre timmar om de inte ville bli arbetslösa, som fallet togs till Arbetsdomstolen. Handelsfacket menade att Coop frångått turordningsreglerna.
Den 30 november förra året dömde Arbetsdomstolen till Coop Forums fördel. Enligt Coop och Arbetsdomstolen hade de anställda ”frivilligt” gått med på att gå ner i arbetstid trots att de hotats med uppsägning om de inte skrev på sina nya anställningskontrakt.
Vid hyvling kan arbetsgivaren kringgå turordningsregler och Las och godtyckligt skära ned på timmar för den anställde. En fast heltidsanställning blir för den anställde plötsligt inte särskilt trygg om denne plötsligt kan förlora stora delar av sin inkomst.
Efter Arbetsdomstolens dom förra året lovade Handels ordförande Susanna Gideonsson att förbundet skulle ”ta en sjuhelvetes strid” i frågan.
– Vi kommer ta kampen på arbetsplatserna, vi kommer trycka på i avtalsrörelsen nästa år och vi kommer trycka på politikerna, sa Gideonsson till Handelsnytt.
Några månader senare lanserade Handels, Hotell- och restaurangfacket och GS-facket en kampanjsida mot hyvling och en egen hashtag på twitter – #slutahyvla.