Hoppa till huvudinnehåll
Av

Manifestation mot Isis i Stockholm

Kurdiska kvinnoföreningen Amara i Stockholm anordnade i förra veckan en manifestation utanför riksdagen för att uppmärksamma kvinnornas situation i Irak och Syrien och vädja om internationellt stöd.


Cirka 300 personer deltog i manifestationen. Några kvinnor var klädda svart och kedjade fast sina händer för att protestera mot Islamiska Statens brutalitet mot kvinnor i Shengal.

Ayse Göktepe från Kurdiska kvinnoföreningen Amara sa att Isis-terroristerna som sprider skräck bland Mellanösterns folk genom massaker och utrensningar fortsätter sina illdåd i Kobane i Syrien och i Mosul och Shengal i Irak.

Hon berättade hur Isis-banditer halshugger människor, fördriver folk från sina hem och våldtar kvinnor. Hon menade att Isis håller på att radera en tusenårig historia genom att bomba heliga byggnader, moskéer, kyrkor och kulturarv.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) sa att Isis ockupation av staden Sinjar har försatt 200 000 jezidi-kurder på flykt. En humanitär katastrof är i sikte för flyktingarna som saknar vatten och mat.

Hon sa att Isis använder våldtäkt som krigföringsmetod och sedan säljer kvinnorna och barnen som slavar.

Göran Wahlén från Kommunistiska Partiet (K) höll ett uppskattat tal där han riktade skarp kritik mot USA:s mellanösternpolitik. Han kallade USA den värsta hycklaren och menade att USA:s agerande har lett till massmord på irakier och systematisk förstörelse av Irak. Han påminde också om att USA:s militär har dödat betydligt fler irakier än Isis har gjort.

Han sa att USA och dess allierade Turkiet, Saudiarabien och Qatar som med sitt stöd till Isis bär ansvaret för det som händer i Syrien och Irak.

Han kritiserade också Carl Bildt och UD för att de organiserade och finansierade ett oppositionsmöte i Sverige och diskuterade hur man ska få fram mer vapen till rebellerna.
Murat Kuseyri