Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Överklassområden protesterar mot planerade flyktingboenden

Göteborgs Stad planerar att bygga tillfälliga flyktingboenden för ensamkommande barn och barnfamiljer på tolv nya platser i staden. I de välbärgade områdena i väster har planerna mötts av protester som understöds av Sverigedemokraterna.


I ett försök att något mildra segregationen i Göteborg har fastighetskontoret tagit fram förslag på platser för tillfälliga flyktingboenden i områden där det inte redan finns många flyktingar.

Det rör sig om modulhus som ska stå kvar i högst 15 år och som ska inhysa barnfamiljer och minderåriga flyktingar som beviljats permanent uppehållstillstånd, en grupp kommunen enligt lag är skyldig att erbjuda boenden.

Sammanlagt 3000 personer ska placeras i de här tillfälliga husen, och hittills har kommunen identifierat tolv platser som är intressanta att bygga på, förutsatt att de klarar bygglovsprocessen.

I rika områden som Fiskebäck och Askim har planerna lett till högljudda protester från invånarna som inte vill ha några flyktingar nära inpå sina dyra villor. Grannarna i områdena lierar sig i frågan med de lokala Sverigedemokraterna, som delat ut flygblad mot flyktingboendena i väster.

Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, har skapat en sluten Facebookgrupp med namnet ”Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena”.

Göteborgs-Posten har återgett några av inläggen. Av en man i gruppen jämförs flyktingbarnen med minor som kommer att explodera. ”Det är inte frågan om det kommer smälla i framtiden utan frågan är hur många mord kommer vi se”, skriver han.

En kvinna i Hovås förfasar sig över framtiden: ”Tänk att Biskopsgården och Bergsjön till och med Angered har varit ’vita’ områden”, skriver kvinnan, uppenbarligen rädd att Hovås ska skifta färg.

Många oroar sig över att marknadsvärdet på deras fastigheter ska sjunka. Annars är det vanligaste argumentet mot att det ska finnas flyktingboende i just deras område att det skulle vara en säkerhetsrisk.

En ridskoleägare i Fiskebäck som intervjuas i Göteborgs-Posten säger att hon får stänga stallet om byggplanerna blir verklighet. Flickornas mammor kommer inte våga släppa dit tjejerna i så fall, menar hon.

Sverigedemokraterna har inte bara delat ut
flygblad i de berörda områdena, Jörgen Fogelklou har personligen besökt två informationsmöten som kommunen ordnat för de boende i Västra Göteborg och Billdal.

På de mötena var stämningen stundtals hätsk och i Göteborgs-Posten framför fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj kritik mot Fogelklou och hans anhang som Zeqiraj säger försökt styra mötena.

På mötet för de boende i Östra Göteborg i måndags sågs Fogelklou däremot inte till. Planerna som diskuterades där gäller byggandet av tillfälliga boenden i Utby. På frågestunden efter mötet framfördes en del allmän oro över flyktingarna men framför allt kritik mot att marken som utsetts inte skulle hålla att byggas på.

Flera positiva röster hördes också på mötet och en kvinna som förklarade att hon tyckte det var väldigt bra att kommunen planerade att bryta segregationen i överklassområdena i väster satte huvet på spiken när hon konfronterade politikerna med en än så länge obesvarad fråga:

– Men klarar ni av att stå emot de här starka rösterna från de västra stadsdelarna och från de privilegierade områdena? Klarar ni det?

En annan högst relevant fråga kom från Ove Johansson, pensionerad byggnadsarbetare i Kortedala och medlem i Kommunistiska Partiet, som sa att han var imponerad av samordningen kommunpolitikerna plötsligt visade i bostadsfrågan och undrade vad politikerna egentligen sysslat med sedan han själv var med och byggde miljonprogrammet på 1970-talet.