Hoppa till huvudinnehåll
Av

Inkännande romankonst

Americanah är en klassisk kärlekshistoria och en sylvass samhällsskildring i ett. Det är romankonst när det är som bäst.


Att Chimamanda Ngozi Adichies nya roman Americanah tar sin början i en frisörsalong är ingen slump. Hår är en starkt laddad symbol som går som en röd tråd genom hela boken.

I grund och botten är det en kärlekssaga av klassiskt snitt som berättas. Pojke och flicka blir omåttligt förälskade, men omständigheterna särar på dem och därmed börjar en lång resa för att hitta tillbaka till varandra.

Det är i mellanrummet, under tiden Ifemelu, berättelsens jag, och Obinze, hennes stora kärlek, lever åtskilda som huvuddelen av romanen utspelar sig. De växer båda upp i Nigeria, men militärdiktatur och drömmen om ett bättre liv får dem att migrera, Ifemelu till USA, Obinze till Storbritannien.

Och så var det där med håret. I USA får Ifemelu snart veta att respektabla svarta kvinnor rakpermanentar håret. Michelle Obama hade aldrig blivit First lady med naturligt hår, eftersom en svart man aldrig hade valts till president med en sådan fru vid sin sida. Rasism är inte historia.

Att låta håret behålla sin naturliga form är en motståndshandling, på liknande sätt som det kan vara en motståndshandling att som kvinna inte raka benen.

Chimamanda Ngozi Adichie levandegör vårt samhälles mångfacetterade förtryck och visar hur hudfärg, kön och klass samspelar i Ifemelus vardag.

Inte så att det alltid handlar om diskriminering, även om det också gör det. Det kan lika gärna ta sig uttryck i en slags missriktad välvilja, som när Ifemelu och hennes vita pojkvän Curt besöker Curts hippiefaster i Vermont; ”en kvinna som hade en ekologisk farm och gick omkring barfota och pratade om att det fick henne att känna sig förbunden med jorden. Hade Ifemelu samma upplevelse i Nigeria?” Nej, det hade hon inte.

Chimamanda Ngozi Adichie har också i tidigare böcker, som i den uppmärksammade ”En halv gul sol”, tagit sig an en liknande tematik. Men den här gången låter hon karaktärerna blomma ut, och vi tillåts komma dem riktigt nära. Resultatet är en djupt inkännande berättelse.
Fakta

Inkännande romankonst

Litteratur
  • Americanah
  • Av Chimamanda Ngozi Adichie
  • Albert Bonniers förlag
[[nid: view_mode=inlinenode]]