Andra världskriget
D-dagen (och myterna kring den)
Den 6 juni är det 80 år sedan D-dagen, den allierade invasionen i Frankrike under andra världskriget. Världspressen, inklusive de svenska tidningar som enligt Mediestödsnämnden är nödvändiga för mediamångfalden i landet, kommer att frossa i de amerikanska framgångar som ledde till Europas befrielse från det nazistiska oket och segern över Hitlertyskland. Men hur var det egentligen? Få händelser under andra världskriget är omgivna av så många myter som D-dagen den 6 juni 1944. I den här artikeln går Proletärens Janne Bengtsson igenom några av dem.
Stående ovationer för SS-veteran i Kanadas parlament
När Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj besökte det kanadensiska parlamentet hyllades också en 98-årig naziveteran. Nu har talmannen som bjöd in honom avgått och Polens utbildningsminister vill få den före detta SS-soldaten utlämnad.
Upproret i Warszawas ghetto
Det var desperata män och kvinnor som den 19 april 1943 tog till vapen i gettot i Warszawa. I en knapp månad kämpade de med handeldvapen, några enstaka gevär, hemmagjorda handgranater och Molotov-cocktails mot en övermäktig och väl disciplinerad tysk krigsmakt. De förlorade striden. Men de vann världens beundran. Proletärens Janne Bengtsson berättar om upproret i gettot i Warszawa för i dagarna 80 år sedan, i april och maj 1943.
Sanningen om pastor Niemöllers predikan
Först hämtade de kommunisterna… men var det inte socialdemokraterna eller fackföreningsfolket de hämtade först? Eller var det judarna? Den tyske prästen och teologen Martin Niemöllers text om hur människans tystnad banade väg för nazismen är en av de mest citerade när högerextremismens framfart kommer på tal. Den är också en av de mest förfuskade och förändrade. Proletärens Janne Bengtsson rätar ut några frågetecken kring pastor Niemöllers text.
”Here's looking at you, kid”
Den 26 november 1942 hade Casablanca, en av världens mest sedda och omtalade filmer, biopremiär i New York. Proletärens Janne Bengtsson skriver om en film med många bottnar.
Början till slutet för Hitlertyskland
Hitlertysklands angrepp på Sovjetunionen, operation Barbarossa, inleddes för i dagarna 80 år sedan. Proletärens Anders Carlsson berättar om vad som blev det första och mest avgörande nederlaget för Hitlers trupper.
När Chaplin retade Hitler
Han var den tragiske figuren i plommonstop, käpp och en löjlig mustasch som roade hela världen. Men komikern Charlie Chaplin hade också en politisk sida. Den visade han upp i filmen Diktatorn, en parodi på Hitler och Mussolini och den nazistiska världsuppfattningen. Filmen hade premiär i New York den 15 oktober 1940, idag för exakt 80 år sedan. Här berättar Proletärens Janne Bengtsson historien om Diktatorn, Chaplins politiska kamp under kriget och om följderna av den.
75 år sedan segern över nazismen
Den 9 maj firar vi 75-årsdagen av de allierades seger i andra världskriget. Det var Sovjetunionen och Röda Armén som kämpade ner merparten av de nazistiska styrkorna på de europeiska slagfälten, och som i praktiken befriade världen från Hitler-tyranniet. Proletärens Janne Bengtsson skriver om krigets sista dagar.
Det största politiska attentatet i svensk historia
Den 3 mars 1940 sprängdes den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå. Fem människor dog i mordbranden, det största politiska attentatet i svensk historia. Proletärens Janne Bengtsson, som själv arbetade på Norrskensflamman i sju år, berättar om attentatet för 80 år sedan, bakgrunden och efterspelet.
75 år sedan Auschwitz befriades
Den 27 januari är det 75 år sedan Röda armén befriade det nazistiska utrotningslägret Auschwitz. Soldaterna, under ledning av marskalk Ivan Konev, gjorde slut på ett fasansfullt massmord – över en miljon judar och romer samt tiotusentals kommunister avrättades i lägret. Proletärens Janne Bengtsson berättar om bakgrunden och vad som hände den där kalla lördagen för 75 år sedan.
De första skotten
Den 1 september 1939 bryter andra världskriget ut. De följande sex krigsåren utgör den största slakt som mänskligheten skådat. Och spåren av det syns än idag.
Stöd Proletären!
Den nya mediestödslagen innebär att Proletären blir utan mediestöd. Tycker du att en revolutionär arbetartidning behövs? Ta då en prenumeration och stöd oss på andra sätt – skänk en gåva genom Swishnummer 123 465 04 46.