Hoppa till huvudinnehåll

Stående ovationer för SS-veteran i Kanadas parlament

När Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj besökte det kanadensiska parlamentet hyllades också en 98-årig naziveteran. Nu har talmannen som bjöd in honom avgått och Polens utbildningsminister vill få den före detta SS-soldaten utlämnad.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj applåderar 98-årige Jaroslav Hunka som stred för nazisterna i andra världskriget innan han emigrerade till Kanada.
Patrick Doyle/The Canadian Press via ZUMA Press/TT

Det var i fredags som Ukrainas president Volodomyr Zelenzkyj besökte det kanadensiska parlamentet för att försäkra sig om fortsatt stöd i kriget mot Ryssland. Men Zelenskyj var inte den enda i salen som hälsades med stående ovationer.

Talmannen i parlamentet, Anthony Rota, hade bjudit in ytterligare en ”hjälte” – den 98-årige veteranen Jaroslav Hunka, från Rotas eget valdistrikt i North Bay, Ontario.

Rota presenterade Hunka som en krigsveteran som under andra världskriget ”slogs för ukrainsk självständighet mot ryssarna, och som fortfarande stödjer trupperna idag”.

– Han är en ukrainsk hjälte, en kanadensisk hjälte, och vi tackar honom för hans tjänstgöring! sade Rota vilket fick samtliga ledamöter att spontant resa sig i den första av två stående ovationer för Hunka. 

Skärmdump/CPAC
Talmannen Anthony Rota presenterar ”krigshjälten” Jaroslav Hunka i det kanadensiska parlamentet.

Inte en enda av ledamöterna verkade för ett ögonblick fundera över vilken sida Hunka måste varit på om han stred mot ryssarna i andra världskriget – då Sovjetunionen var allierat med USA och Storbritannien – och Kanada – mot Hitlers Nazityskland.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Zelenskyj applåderade båda varmt 98-åringen som tillsammans med andra ukrainska frivilliga tjänstgjorde i Waffen-SS frivilligförband, innan han emigrerade till Kanada. 

Rota, från samma liberala parti som premiärminister Trudeau, pudlade efter att judiska organisationer först uppmärksammat skandalen.

– Jag vill uttrycka mina djupaste ursäkter till den judiska gemenskapen i Kanada och övriga världen. Jag tar fullt ansvar för mina handlingar, sade Rota som sedan fått avgå.

På andra sidan Atlanten har Polens utbildningsminister Przemyslaw Czarnek twittrat att han undersöker möjligheterna att få Hunka utlämnad till Polen för att ställa honom inför rätta. SS fjortonde Waffen-Grenadier-Division, som Hunka tillhörde, mördade både civila judar och polacker under andra världskriget.