Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

7 falska nyheter om Nordkorea – har du gått på mediebluffarna?

Svensk media älskar att sprida galna rykten om Nordkorea. Men hur mycket är egentligen sant? Proletären går igenom några av de vanligaste påståendena.


• Nordkorea hävdar att Kim Jong Il var världens bästa golfspelare
Ett vanligt påstående, som ofta används för att förlöjliga Nordkorea är att landet hävdar att förre ledaren Kim Jong Il skulle ha gått en golfrunda på 38 under par, inklusive 11 hole-in-ones – dessutom första gången han någonsin spelat. Påståendet är undersökt i flera olika medier, däribland danska tv2, som inte hittar några nordkoreanska källor överhuvudtaget som påstår detta.

Men kanske finns det ändå ett korn av sanning. Den US-amerikanska golfsidan golf.com skriver i en artikel 2016 om historien. Deras skribent Josh Sens har besökt Nordkorea och träffat managern för Pyongyangs golfbana – och frågat om historien.

Managern ska enligt Josh Sens ha skrattat och berättat att Kim Jong Il visserligen var duktig, men knappast så duktig, på golf. Istället menade managern att poängräknaren antecknat hans resultat på ett sätt som nordkoreansk media hade misstolkat, och rapporterat, som fem hole-in-ones.

• Nordkorea påstår att de hittat bevis för enhörningar
Enligt många västmedier, däribland Afton-bladet, har nordkoreanska arkeologer hävdat att dom funnit ”bevis” för enhörningar i Nordkorea. Men påståendet bygger på en felaktig översättning av en artikel i nordkoreansk media från 2012, vilket påpekats bland annat av Foreign Policy.

I nordkoreansk mytologi finns det ett drakliknande sagoväsen som kallas Kirin, som ska ha bott i ”Kirins grotta”. Denna grotta och mytologin kring den är en viktig del av koreansk historia och 2012 fann nordkoreanska arkeologer en plats som de menar kan ha varit denna grotta. Men de har alltså aldrig påstått något om enhörningars existens.

• Nordkorea påstår att de har landat på solen
Påståendet om att Nordkorea hävdar att de landat på solen är för bisarrt för att tas på allvar ens av sensationsmedia. Uppgiften har främst spritts på sociala medier och bygger på en artikel i satirtidningen Waterford Whispers News.

• Nordkorea påstår att de vann fotbolls-VM 2014
Det finns flera påståenden kring Nordkoreas herrlandslag i fotboll. Ett påstående är att den nordkoreanska staten lurade i sitt folk att Nordkorea vann VM 2014 trots att de inte ens kvalificerats till mästerskapet. Det hävdades bland annat av Fotbollskanalen (12 juli 2014). Påståendet har motbevisats av både Metros Viralgranskaren och Yahoo News som visar att videoklippet är fejkat. Påståendet motbevisas också av det faktum att mästerskapet visades i nordkoreansk tv, bland annat genom storbilds-tv på Pyong-yangs gator, vilket rapporterats av bland annat brittiska tv-bolaget ITN.

Efter att Nordkorea åkt ut i gruppspelet i VM 2010 rapporterade Aftonbladet att lagets tränare ”döms till slavjobb”. Internationella media citerade uppgifter om att spelare dömts till tortyr och Fifa beslutade sig till och med för att kontakta nordkoreanska myndigheter, oroliga över tränarens hälsa. Källan till påståendet var den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo som i sin tur angav sydkoreansk underrättelsetjänsts uppgifter.

Men bara två veckor senare, 13 augusti 2010, erkände Chosun Ilbo att uppgiften var felaktig. Kim Jong Hun hade tvärtom fått fortsatt förtroende att träna laget inför Asiatiska mästerskapen 2011.

• Kim Jong Uns farbror avrättades genom att matas till hundar
I december 2013 greps vice ordföranden i Nordkoreas försvarskommission, Jang Song Thaek, anklagad för förräderi. Efter en hastig rättegång dömdes han och avrättades den 13 december.

Så långt bekräftade uppgifter, som också rapporterades i nordkoreansk press. Men kort efter avrättningen spreds uppgifter i västmedia om att Jang Song Thaek, som också var ingift farbror till Kim Jong Un, skulle ha dödats genom att ha klätts av naken och matats levande till hundar.

”Kim matade hundar med sin farbror”, påstod Aftonbladet, och hänvisade till den kinesiska tabloidtidningen Wen Wei Po, som i sin tur hade citerat en kinesisk satiriker – som hittat på hela historien. I mitten av januari tvingades flera internationella medier, som The Guardian, erkänna att nyheten var fejk.

Avrättningar är ett kärt ämne för media i väst. I maj 2015 rapporterade Aftonbladet, Svenska Dagbladet, DN, SVT, SR med flera att Nordkoreas försvarsminister Hyon Yong Chol avrättats med luftvärnskanon för att ha råkat somna under ett möte. Som källa angavs sydkoreansk underrättelsetjänst. Men kort därefter tvingades underrättelsetjänsten och en sydkoreansk regeringsrepresentant erkänna att det inte fanns några bekräftade uppgifter om att Hyon Yong Chol avrättats – eventuellt kan han helt enkelt bara ha avsatts eller slutat på sin post.

En som däremot absolut inte blev avrättad, trots västmedias påståenden, var generalen Ri Yong Gil. Enligt media i väst, däribland DN, avrättades han i februari 2016 för korruption. Men förbluffande nog var den avrättade generalen återuppstånden under Koreas Arbetarpartis kongress bara tre månader senare – och blev där vald till flera höga poster – vilket faktiskt DN tvingades erkänna.

• I Nordkorea är det dödsstraff på att äga en bibel
I Nordkorea finns både katolska, protestantiska och ortodoxa kyrkor som genomför gudstjänster och ger ut biblar. Däremot är det förbjudet att använda religion i samhällsomstörtande syfte, och US-amerikanska missionärer har tidigare gripits anklagade för att agera spioner åt USA. Klicka här för att läsa Proletärens reportage om religion i Nordkorea.

• I Nordkorea är bara 28 frisyrer tillåtna
Det finns en mängd olika påståenden kring hur många och vilka frisyrer som är tillåtna i Nordkorea. Men påståendena är myter byggt på de planscher som finns på flera frisersalinger där kunden kan få inspiration. Klicka här för att läsa mer om myten om de förbjudna frisyrerna.

LÄS PROLETÄRENS REPORTAGE FRÅN NORDKOREA 2017 HÄR:
Att försöka förstå ett demoniserat land